THE HOODED CABIN

posted in: ARCHITECTURE

Kraj je tjedna i baš sam nekako spreman za nadolazeći vikend. Planiram otići na planinarenje i provesti što više vremena na otvorenom jer najava je za vrlo lijepo – sunčano i toplo vrijeme.

Inspiriran planinama i vikendom donosim vam fotografije jedne divne vikendice, odnosno kolibe iz koje pogled puca na predivnu norvešku prirodu.
Nalazi se u planinskom predjelu Imingfjella u Norveškoj, projekt je studija Arkitektværelset As i veličine je 73 kvadratna metra. Samo područje na kojemu se kuća nalazi je zaista prelijepo, ali i oštećeno od vremenskih prilika, stalno izloženo vjetru na nadmorskoj visini od 1125 m unutar područja izloženog opasnosti od lavine. Detaljnija analiza pokazala je, međutim, da je projekt siguran i izvan opasne zone.
Gledajući sve čimbenike i uvjete stavljene pred arhitekte, čini se kao vrlo izazovan projekt no sam studio na čelu s arhitekticom Grethe Løland odradio je to zaista perfektno.

Zgrada izgleda fantastično, pomalo skulpturalno i divno se uklopila u krajolik. Stražnji dio kolibe nalik je zaštitnom oklopu koji ima vrlo praktičnu funkciju kada su u pitanju vremenski uvjeti, a istovremeno stvara kontrastni i snažni geometrijski oblik između crno obojene zgrade i kutnog krovnog panela u prirodnoj boji drva.

Klijenti su naručili robusnu i učinkovitu malu vikendicu s pogledom prema jezeru. Panoramski, podijeljeni kutni prozori i velika klizna vrata s prednje strane dovode prirodu u kuhinju i dnevni boravak, a iznutra hrastove podnice i obloge odražavaju prirodne boje iz okoline.
U stražnjem dijelu građevine nalazi se glavna spavaća soba, kupaonica i sauna, dok se iznad soba nalazi otvoreno potkrovlje koje nudi prostor za spavanje i do 8 osoba.

Moram priznati da sam baš oduševljen ovom kućicom, kako se vama sviđa?

Fotografije Marte Garmann slijede u nastavku posta.

 

 

 

architecture and interior design | Arkitektværelset As / IG

photography | Marte Garmann / IG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *