KUĆA S NAPREDNOM TEHNOLOGIJOM – NA GRANICI DO WELLNESA

posted in: ARCHITECTURE, INTERIOR DESIGN

Izvana lijepa i minimalistički uređena arhipelaška kuća, a iza kulisa su Dennis Lundell i Theresa Höghammar instalirali tehnologiju za svjetlo i zvuk, tako dobro usklađenu s našim osjetilima da graniči s wellnessom.

Par je nekoliko godina bio u potrazi za vikendicom kada je Theresa pronašla oglas za kuću iz sedamdesetih u lošem stanju, ali sa spektakularnim pogledom. Nakon kratkog, ali žestokog nadmetanja, postali su vlasnici. Nisu shvatili koliko je stvarno loše sve do jednog kišovitog ljeta nekoliko godina kasnije, kada su morali upotrijebiti sve zdjele iz kuhinje za skupljanje kišnice jer je krov prokišnjavao.
Kada su odlučili izgraditi vlastitu kuću i isplanirati sve instalacije, najvažnije je bilo da tehnologija koju upotrijebe bude jednostavna za korištenje svakom članu obitelji.

Kuća se nalazi neposredno nad padinom koja se spušta do vode. S obje strane pročelja su otvorena velikim staklenim stijenama prema vodenom zrcalu ispod i prema terasi s pogledom. Unutrašnjost je jednako ogoljena, jednostavna, ukrašena taktilnim prirodnim materijalima u neutralnoj, prirodnoj shemi boja, a dizajn potpisuje dizajnerica interijera Lotta Agaton.

Ova kuća krije i velike tajne. Dennis Lundell, koji je od 1990-ih radio na dizajnu i instalaciji inteligentne zvučne i svjetlosne tehnologije, ugradio je desetljeća iskustva i znanja u ljetnikovac u kojemu on i supruga borave sa svoje dvije kćeri.

“Željeli smo stvoriti mjesto gdje ćemo se doći opustiti i zabavljati, a ne kositi travu. Volim kositi travu, ali oduzima puno vremena, a kada vodite posao, vrijeme je nešto što vam uvijek nedostaje. Želim doći ovamo i jednostavno raditi zabavne stvari s obitelji. Zato je važno da se kuća brine o sebi uz pomoć napredne tehnologije.” kaže.

Kuća nema obične brave ni ključeve, vrata se otvaraju pomoću čitača otisaka prstiju ili skeniranjem oka. Svim električnim sustavima se može upravljati na daljinu putem aplikacije u telefonu: zvuk, rasvjeta, zavjese i zaštita od sunca, sigurnosni sustavi i nadzorne kamere, vrata, grijanje, hlađenje i ventilacija. Kad su oluje, Dennis uz pomoć kamera pazi na kuću i okućnicu. Senzori otkrivaju počinje li voda curiti negdje unutar kuće, tako da se šteta spriječi prije nego što postane prevelika. Jelene lopatare i divlje svinje u potrazi za hranom otkrivaju i plaše zvukovima skrivenim u vanjskim zvučnicima.

Zanimljivo je da nigdje ne vidite nikakve tragove tehnologije, žice ili proizvode, čak ni stvari poput glazbenih sustava ili televizije.
U zidove su ispod žbuke integrirani nevidljivi zvučnici za surround zvuk. Isto je i na terasi. Dennis priča kako je tim proveo nekoliko dana postavljajući brojne zvučnike na različita mjesta u stijeni pokraj terase kako bi zvuk bio savršen. Subwoofer zvučnici zakopani su u zemlju.

Tehnologija je ta koja kuću pretvara u wellness. Osvjetljenje i zvučno okruženje pomažu stvoriti atmosferu i osjećaj odmora. Lotta Agaton pojačala je taj osjećaj dizajnom interijera, izborom materijala i boja. Odabir boja ponavlja mirnu skalu boja koja postoji u prirodi arhipelaga izvana i stvara mir i blagostanje za osjetila.” kaže Theresa.

 

 

 

design and styling | Lotta Agaton / IG

photography | Ragnar Ómarsson

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *