MJESTO ZA ŽIVOT: HANNA NOVA BEATRICE

posted in: HOME TOUR, PEOPLE

Bivša glavna urednica švedskog časopisa Residence, Hanna Nova Beatrice, za isti otvara vrata svog doma.

Nakon deset godina provedenih u Londonu, na školovanju i novinarskim poslovima, Hanna se vratila u Švedsku. Radila je kao glavna urednica časopisa Plaza Interior i Form, osnovala Plaza Deco i objavila nekoliko knjiga. Godine 2012. zamoljena je da postane glavna urednica u tadašnjem časopisu Residence u vlasništvu LRF-a. Dali su joj godinu dana da pokuša časopis “podignuti na noge” jer se borio s padom prodaje oglasa koji znatno utječe na samo financiranje.
Pod Hanninom uredničkom palicom stvorene su nove suradnje, tokovi ideja i izložbe, uvedeno je puno više dizajna i zanatskih obrta te se brzo steklo novo, mlađe čitateljstvo. Časopis je postao živopisniji, ekscentričniji, prijemčiviji za vanjski svijet. Rodio se časopis kakvog ga danas znamo.

“U Residenceu sam provela više od sedam godina, bilo je to fantastično putovanje na kojemu smo se dobro zabavili. Nikad se nisam toliko nasmijala ni na jednom drugom radnom mjestu, ali sada je vrijeme da napravim sljedeći korak u svojoj karijeri.”

Početkom ove godine kada joj je porodiljni dopust završio, Hana se otisnula u neke nove avanture ali u istoj sferi – arhitektura, mediji, dizajn interijera i namještaja.

Malo izvan Stockholma smještena je kuća koju lokalci nazivaju gljiva (Svamphuset) projekt hrvatskog arhitekta Radovana Halpera.
Halper je rođen u Zagrebu 1928. godine, a umro u Aarau (Švicarska) 1993. Diplomirao je na zagrebačkom Tehničkome fakultetu, a od 1955. djelovao je u Parizu, Zürichu, Stockholmu i Aarauu.
Projektirao je poslovne (Svenska Handelsbanken u Stockholmu, 1965), javne (Klinika za rekonvalescente u Signal de Bognyju, 1971) i stambene građevine.

Svamphuset danas je Hannin dom koji dijeli sa suprugom Mattijem Carlsonom i njihovim sinom Tedom, a u kuću se uselila prije nekoliko godina s tadašnjim suprugom i dvoje djece.

“Bila je to ljubav na prvi pogled. Zavoljela sam je čim sam prvi put prošetala njome. Bila je jako dobro projektirana, ali i pomalo tajanstvena dok se izdizala iz zelenila kasnog ljeta.” rekla je Hanna u razgovoru za Residence.

Pošto je kuća zaštićena i ne smije biti intervencija u pogledu samog dizajna, Hanna je dogradila terasu u podnožju koja građevinu povezuje sa stijenama.
Tijekom godina unutrašnjost se mijenjala, korak po korak. “Mora proći vrijeme, tada se stvari iskristaliziraju i poslože.” kaž
e Hanna.
Kako je kuća izgledala prije nepunih pet godina, možete vidjeti u članku Residencea iz 2015. godine.

Na fotografijama u nastavku možemo vidjeti neke od ikona dizajnerskog namještaja u Hanninu domu, ali i one potpuno nepoznate, spoj starog i novog, a to je bila vodilja i dok je radila kao urednica časopisa. Prevladavaju topli tonovi i minimalistički pristup dizajnu, odnosno opremanju prostora, samo ono nužno.

Njezin suprug Matti Carlson za tvrtku Tre Sekel dizajnirao je geometrijski, monumentalni blagovaonski stol Hommage Grande koji je postao nagrađivani uspjeh.

Obiteljski dom ovog zanimljivog para slijedi u nastavku posta.

 

 

 

 

styling | Annaleena Leino / IG

photography | Andy Liffner / IG

for Residence Magazine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *