VIPP FARMHOUSE

posted in: ARCHITECTURE, INTERIOR DESIGN

Danski brend Vipp ukratko sam vam predstavio kada sam pisao o njihovoj sofi Loft koju su u svoju kolekciju namještaja uvrstili još prije dvije godine.
Njihov namještaj i predmeti za kućanstvo sinonim su za kvalitetu i prepoznatljivi su u dizajnerskim krugovima diljem svijeta.
Danas vam donosim priču o nečem sasvim drugačijem.

Priča o smještaju za najam koji nudi Vipp i u kojemu su prezentirani njihovi proizvodi krenula je prije nekoliko godina s kućicom izrađenom od stakla i metala i smještenom u prirodnom švedskom okruženju. Kućica je nazvana Vipp Shelter i moram vam priznati da me opčinila prvi puta kada sam pogledao video u kojemu je prezentirana. Ima površinu od svega 55 kvadratna metra i izgleda očaravajuće.

Potom je otvoren Vipp Loft, prostor smješten na vrhu stare tiskare iz 1910. godine koja se nalazi na kopenhaškom otoku Brygge. S površinom od 400 metara kvadratnih, urbano je stanište u kojemu dizajn susreće umjetnost i također je dostupan za najam.
U istoj zgradi nalazi se u Vippov ured.

Treći “hotel” u nizu bio je Vipp Chimney House otvoren 2019. godine i kako mu samo ime kaže nalazi se u starom obnovljenom dimnjaku. Prostire se na 200 kvadrata i nudi dvije spavaće sobe, dvije kupaonice te otvoreni prostor u kojemu je smještena kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Za jedno noćenje maksimalno 4 osobe trebale bi izdvojiti iznos od nemalih 1000€, stoji na njihovoj stranici.
Od sva tri ponuđena prostora, nekako me se ovaj treći najmanje dojmio. Ne znam što je presudilo ali nije me “izuo iz cipela”.

Danas vam predstavljam četvrti, najnoviji pothvat ovog danskog brenda pod nazivom Vipp Farmhouse.
Brojni arhitektonski i dizajnerski portali ovih dana su se raspisali upravo o tom projektu tradicionalne seoske kuće (farme) sa slamnatim krovom koja datira iz 1775. godine i koja je smještena na danskom otoku Lolland u šumi od 100 hektara.
Projekt je nastao kao partnerstvo između Vippa i vlasnika imanja Ulrika Th. Jørgensena, a dizajnerica interijera Julie Cloos Mølsgaard angažirana je da transformira farmu u šarmantno utočište koje balansira tradicionalni šarm sa svim suvremenim pogodnostima koje bi se očekivale u hotelu. Mølsgaard koristi Vippov portfelj namještaja i predmeta za dom da upotpuni interijer skandinavskom minimalističkom estetikom.
Otvorena kuhinja s modularnim sivim ormarićima također nosi Vippov potpis.
Smještaj nudi tri spavaće sobe, kupaonicu i kombinirani prostor kuhinje s blagovaonicom i dnevnog boravka na sveukupno 88 kvadratnih metara.

Jako mi se sviđa cijela ideja i prostor i malo me u nekim segmentima podsjeća na vrijeme provedeno u kući moje prabake u Slavoniji. Pomalo sentimentalan, ali jako primamljiv bijeg u prirodno okruženje.
Za mene je ovo jedna velika uspješnica koja bi trebala poslužiti kao primjer i nama u Hrvatskoj da čuvanjem baštine, radu na održivosti te ponovnoj upotrebi i kombinaciji novog i starog možemo postići velike rezultate i pozitivno utjecati na vlastiti život.
Prepuštam vas vrlo inspirativnoj galeriji fotografija za koje je zaslužan Anders Schønnemann.

 

 

 

interior design | Julie Cloos Mølsgaard

photography | Anders Schønnemann / IG

for vipp / IG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *