WOODIO – EKO PRIČA IZ FINSKE

posted in: PRODUCT DESIGN

Jeste li se već upoznali s Finskim brendom Woodio? Ako niste, na pravom ste mjestu, tjedan započinjemo jednom divnom eko dizajn pričom iz Helsinkija.

Iskreno, prvi puta sam se susreo sa samim brendom prije nekoliko dana i moram priznati da me njihova priča oduševila, a vjerujem da će i vas. Uvijek me razvesele eko pothvati i uvijek će mi biti zadovoljstvo s vama podijeliti projekte koji su orijentirani na prirodu i okoliš te u konačnici na zdraviji život svih nas.

Woodio je finska tvrtka koja se bavi proizvodnjom i dizajnom kupaonskih sanitarija, a u njihovom asortimanu možemo naći nekoliko modela umivaonika i kada u nekoliko boja.
Po čemu su specifični i zašto uopće pišem o njima? Pišem o njima jer su razvili
prvi 100% vodonepropusni drvni kompozit koji se sastoji od pravih drvnih sječki.
Što to uopće znači? Kompoziti ili kompozitni materijali građeni su od međusobno čvrsto spojenih različitih materijala radi dobivanja novog, drugačijeg materijala, s fizikalnim ili kemijskim svojstvima koja nadmašuju svojstva pojedinačnih dijelova (komponenata) ili sa svojstvima koja te dijelove same nemaju.
U suvremenom životu čovjeka recikliranje je postalo nužna potreba za zbrinjavanjem otpada. Ono uključuje odvajanje otpadnog materijala iz otpada u svrhu njegove ponovne upotrebe. Sastoji se od sakupljanja, izdvajanja, prerade te izrade proizvoda nanovo. Drvni kompoziti su jedan je od primjera modernih materijala, dobivenih spajanjem dviju supstanci koje su najčešće produkti recikliranja. U ovome slučaju imamo drvo, odnosno drvne otpatke koji su spajani s vezivom i tako se dobio materijal koji je vodonepropusan i praktičan za ponovnu upotrebu u novom obliku.

Misija brenda je ponuditi tržištu novi alternativni eko prihvatljivi materijal minimizirajući utjecaj na okoliš i emisiju CO2. Neki podaci govore da keramička i cementna industrija spadaju u industrije koje najviše zagađuju okoliš.

“Kao brend želimo pomoći ljudima da donesu održive odluke pokazujući mi da održivost ne znači kompromis u izvedbi, funkcionalnosti ili dizajnu.” kaže Petro Lahtinen, osnivač brenda.

Tvrtka je fokusirana na ekologiju u cjelokupnom proizvodnom procesu – od same sirovine do procesa proizvodnje. Woodio proizvodi imaju znatno niži otisak ugljika tijekom cijelog perioda korištenja od tradicionalnih keramičkih proizvoda za kupaonice. Na primjer, emisija CO2 po jedinici je 55 kg niža nego kod keramike i na kraju njihovog životnog ciklusa može ih se upotrijebiti kao energetski otpad.

“Woodio tvornica je važna prekretnica u našoj strategiji da postanemo vodeći svjetski brend ekološkog dizajna. Činjenica da posjedujemo vlastitu proizvodnju omogućava nam fleksibilnost da dugoročno možemo zadovoljiti globalne potrebe i daljnji razvoj naših materijala i proizvodne tehnologije. “

Woodio je primio dvije prestižne nagrade za dizajn, Design Plus powered by ISH u organizaciji njemačkog Vijeća za dizajn i Design Deed of the Year u Finskoj, hvaleći originalnost proizvoda, odgovornost i dizajn kao dio svakodnevnog života. Udruga za finski rad dodijelila je svim Woodio proizvodima simbol Key Flag u znak priznanja proizvodima proizvedenim u Finskoj, a nagrađeni su i oznakom Design from Finland koja se dodjeljuje tvrtkama koje ulažu u finski dizajn.

Proizvodi ovog relativno mladog brenda osnovanog 2016. godine za sada su dostupni u Finskoj, Švedskoj i četiri njemačka grada: Frankfurtu, Kölnu, Hannoveru i Hamburgu.
Više informacija o brendu i asortimanu možete naći na službenoj web stranici, a za inspiraciju škicnite i njihov Instagram profil.

 

 

 

 

styling | Laura Seppänen / IG

photography | Martti Järvi (1 – 3) / Pauliina Salonen (4 – 19)

for WOODIO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *