DETALJI: MARIO BELLINI – CAMALEONDA

posted in: DETAILS, FURNITURE

Svjetski poznati dizajner i arhitekt, talijan Mario Bellini veoma je utjecajan još od 1960-ih godina, a njegov rad obuhvaća arhitekturu, urbanizam, namještaj i industrijski dizajn.

Bellini je rođen je u Milanu 1935. godine. Arhitekturu je diplomirao na sveučilištu u Milanu 1959. godine i ubrzo nakon toga postao je direktor La Rinascente, popularnog lanca robnih kuća u Italiji. Godine 1963. angažirala ga je tehnološka tvrtka Olivetti kao voditelja savjetovanja, a iste te godine osnovao je i vlastitu dizajnersku tvrtku Studio Bellini sa svojim poslovnim partnerom Markom Romanom. To je i početak njegovog bogatog dizajnerskog opusa.

Od 1980-ih Bellini se praktički posvetio arhitekturi, a od 1985. do 1991. bio je urednik utjecajnog arhitektonskog i dizajnerskog časopisa Domus.
Muzej suvremene umjetnosti u New Yorku je 1987. godine posvetio prvu retrospektivu tom talijanskom majstoru, odajući počast njegovom radu, te svoju stalnu zbirku obogatio s 25 dizajnerovih komada.

Danas vam donosim njegov dizajn za modularnu sofu Camaleonda koja se sastoji se od 2 jedinice koje se međusobno mogu povezati ili koristiti pojedinačno – dio za sjedenje i naslon, odnosno rukohvat. Sam dizajn je veoma organskog i skulpturalnog oblika i priznajem, postao je predmet mog obožavanja.
Dizajnirao ga je za poznati brend B&B Italia (odnosno C&B Italia, kako se tada zvao) 1971. godine, a postao je poznat nakon što je prikazan na izložbi “Italy, The New Domestic Landscape” održanoj u Muzeju MOMA 1972. godine.

Spomenuta se sofa danas više ne proizvodi, a vintage komadi koje možete naći u antikvarnicama diljem svijeta dostižu astronomske iznose.

 

 

 

photography source | Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *