DETALJI: ISAMU NOGUCHI – AKARI LIGHT SCULPTURES

posted in: DETAILS, PRODUCT DESIGN
photography | shop.noguchi.org

Siguran sam da ste svi vidjeli, ako ne i posjedovali papirnati lampion koji nudi gotovo svaka prodavaonica koja u svojoj ponudi ima rasvjetna tijela. Obično se može kupiti za neke sitne novce i vrlo je dekorativan.
Na internetu možete pronaći jako puno DIY projekata koji su od te “papirnate loptice” stvorili čuda, a znate li koja je zapravo priča iza svega?
Danas vam pišem o skulpturalnim lampama Isamua Noguchija, lampionima iz serije Akari.

Na putu za Hirošimu u proljeće 1951. godine, američko-japanski umjetnik i dizajner Isamu Noguchi stigao je u grad Gifu kako bi prisustvovao noći posvećenoj kormoranima – pticama ribolovcima. Festival se održavao na rijeci Nagari i bio je osvijetljen papirnatim lampionima postavljenim na svaki brod. Lampioni – chochini, imali su rebra od bambusa i bili ručno izrađeni u Gifuu od visokokvalitetnog papira proizvedenog od kore duda. Taj japanski grad nekoć je imao vrlo razvijenu industriju ručne izrade lampiona, no moderna vremena su ih dovela do kraha.
Tijekom svog posjeta, Noguchi je primijetio da Gifuovi papirnati lampioni služe uglavnom kao ukrasi ili kao mediji za reklame.
Tadašnji gradonačelnik zamolio je umjetnika da im pomogne revitalizirati industriju lampiona i ponudio mu suradnju.
Sljedeći dan Noguchi je stvorio dvije ideje za lampione, verzije koje su uključivale zamjenu svijeća modernim žaruljama sa žarnom niti. Kratki članak u lokalnim novinama opisao je njegove prototipe kao “deformirane”.

Za svoje lampe usvojio je izraz Akari, japansku riječ koja znači “svjetlost”.
Konceptualizirajući Akari kao oblik skulpture od samih početaka, Noguchi je dodatno naglasio aspekt koji su tradicionalni izrađivači chochina uzimali zdravo za gotovo – sklopivu konstrukciju ovih lampiona – što je značilo da se njegova skulptura može skladištiti i isporučivati ​​ravna, pakirana u kuvertu ili plitku kutiju dok se ne raspakira i ne instalira u nečijem domu. Ova igra između materijalnog i nematerijalnog bila je središnja značajka u Noguchijevoj koncepciji.
Kao dio marketinga za Akari, Noguchi je osmislio logotip koji je kombinirao stilizirano sunce i polumjesec poput japanskog ideografa na kojem se i temelji (明). Ideograf je postao sinonim za Akari, prikazan na ranim omotnicama i pakiranjima te u obliku crvene oznake na dnu svakog lampiona.

Brzo je shvatio da će njegov dizajn biti suočen s raznim imitacijama te ga je odmah u početku odlučio zaštititi i registrirati u Japanu i SAD-u.
Akari su se od tradicionalnih lampiona razlikovali jednostavnim i neukrašenim konstrukcijama i raznolikošću orijentacija, odstupajući od uobičajenog formata vješanja.
Konstantno je stvarao nova djela, kao visilice ili podne i stolne lampe – ukupno njih preko 100, sve do svoje smrti 1988.

Danas su njegovi klasici dostupni u Vitri ili putem zaklade koja je osnovana u Americi 1990-ih godina.
Slijedi nekoliko fotografija i vrlo zanimljiv video izrade lampiona, svakako pogledajte, ne traje dugo.

photograph by Isamu Noguchi of Akari being made at Ozeki, January 1978. ©INFGM / ARS

…Akari has its rationale in being in relation to people … I was told early on that all a young couple needed in starting life together was a ‘futon’ and an Akari above—a pad and a light, that is, not only just light, but the Akari light which is a difference because it has a shape, a sense of being which is more than merely lighting a room, it is lighting itself, that is, the paper of which the Akari is made becomes luminous as a result of the light inside, on its surface, however distant the light may be from the light bulb, it all becomes a luminous surface.1

Isamu Noguchi

Akari 5A (designed 1952) with its box and elements. ©INFGM / ARS

 

U nastavku vam donosim nekoliko fotografija interijera obogaćenih nekim od primjeraka ove divne lampe:

photography | Etsy.com
photography | Pinterest
Trend Exhibition 2017/18 by interior stylist Lotta Agaton
Trend Exhibition 2017/18 by interior stylist Lotta Agaton
styled by Katja Greeff | photohraphed by Nicole Franzen
photography | Pinterest
photography | Pinterest
styled by Pella Hedeby | photographed by Ragnar Ómarsson for Bricmate
photohraphy | Pinterest
photography | Dean Kaufman
Villa Wienberg | photographed by Mikkel Rahr Mortensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *