VAUNI – KAMINI NOVOG DOBA

posted in: PRODUCT DESIGN

Veljača nam je donijela nešto iznadprosječno toplije temperature zraka i još prije tjedan dana mogli smo hodati kratkih rukava na suncu, no ne bih se usudio reći da nam je proljeće u potpunosti pokucalo na vrata. Temperature su trenutno u padu i tko zna kakvo nas još vrijeme očekuje do onih pravih proljetnih temperatura.

Pišem ovaj post i promatram divan sunčani dan kroz prozor, no grijanje mi je i dalje upaljeno na 22 stupnja. Upravo o grijanju, i to onom ekološkom vam danas želim napisati pokoji redak.

Jeste li se ikada upitali: Postoji li kamin koji je u isto vrijeme estetski besprijekoran, ekološki prihvatljiv te jednostavan za ugradnju i upotrebu?
Upravo to pitanje si je postavio Sören Sjölander, profesor emeritus inovacijskog inženjerstva na Tehnološkom sveučilištu Chalmers, kada je preselio iz kuće u stan i otkrio da ne može instalirati tradicionalni kamin na drva. Ako ono što želite ne postoji ili ne možete pronaći, onda to jednostavno morate izmisliti. Tako je nastao Vauni – kamin koji zadovoljava sve ekološke standarde.
Prvi prototip Vaunija razvijen je s dizajnerom Markusom Gripom i to za njegov diplomski projekt na Akademiji za dizajn i obrt Sveučilišta u Göteborgu.
Upravo taj prototip bio je kombinacija vrhunske estetike i tehničke inovacije, ali ono najvažnije kada dizajnirate i radite s vatrom je da osigurate sigurnost. Vašu vlastitu i sigurnost planeta.

Vauni koristi bioetanol – etanol koji se proizvodi od biomase i/ili biorazgradivoga (celuloznog) dijela otpada i koristi se kao biogorivo. Vrlo sporo izgara jer gori samo para goriva, što znači da su Vaunijevi proizvodi idealni za upotrebu u kući, stanu, na jahtama i brodovima itd.
Proces izgaranja potpuno je čist, stvaraju se minimalne količine ugljičnog dioksida i vodene pare – baš kao u zraku koji izdahnemo i daju toplinu na moderan, ekološki prihvatljiv način.

U nastavku vam donosim nekoliko fotografija za njihov model Globe.
Ako ste poželjeli svoj primjerak ovog divnog proizvoda, možete poslati upit na Trika.hr, dobio sam informaciju da vam ga mogu osigurati u Hrvatskoj, a također ga možete kupiti i u webshopu brenda te naručiti dostavu u Hrvatsku.

Styling potpisuje Pella Hedeby, a fotografije Alicia Sjöström.

 

 

 

 

styling | Pella Hedeby / Blog / IG

photography | Alicia Sjöström / IG

for Vauni Sweden / IG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *