TOP 5: KERAMIKA

posted in: DESIGN, PRODUCT DESIGN

U posljednje vrijeme keramika postaje vrlo popularna. Cijene se ručno rađeni i bojani tanjuri, šalice, pločice i težimo barem malo, da i sami ulovimo neki svoj dio, komad koji će biti unikatan, samo naš. Engleski brend deVOL, poznat po svojim prekrasnim kuhinjama otišao je korak dalje pa tako u ponudi ima ručno rađene keramičke pločice i sjenila visilica. Na njihovoj web stranici možete pronaći zanimljive kratke videe u kojima njihova keramičarka prikazuje postupak izrade. Vrlo zanimljivo, svakako preporučam. Zatim američki General Store, koji u svojoj ponudi nudi radove lokalnih umjetnika, čileanka Francisca Gaete i njezina keramika i popis bih mogao još dugo nadopunjavati.

Da ne bi ispalo kako hvalim samo tuđe, donosim vam teškom mukom odabranih 5 umjetnika koje možete pronaći u Hrvatskoj, a vjerujete, izbor je doista bogat.

Terra Ceramica

Započeti ću s akademskom kiparicom Teom Radić, vlasnicom splitskog brenda Terra Ceramica. Njezine ručno rađene šalice poznate su već diljem Europe i svijeta, a da ne pišem činjenice koje svatko može proguglati, preporučam intervju s Teom  koji možete pročitati kod naše drage Bobe na D Blogu. Teu možete popratiti na njezinu instagram i facebook profilu, te etsy shopu.

Photo: Terra Ceramica
Photo: Terra Ceramica
GVG ceramics

Priča oko imena brenda zapravo je vrlo zanimljiva, naime vlasnica Puležanka Karolina Bumbak vlasnica je psa po imenu Greta, i mačke Gale. Kako kaže, “Kadgod bih opisivala njihov odnos govorila bih Gala voli Gretu, dok Greta ne voli Galu, zbog ljubomore. S obzirom da ih obožavam uključila sam njihova imena u naziv brenda kako bih obilježila ovo razdoblje dok ih imam.” Tako je nastalo GvG (Gala voli Gretu).
Karolina ručno izrađuje svoje funkcionalne predmete koji su unikatni, šalice, vaze, tanjuriće. GVG radovi se mogu razgledati/kupiti u Puli u Komo designu store-u, u Splitu u Nered shopu, u Dubrovniku u Kawa design store-u, na Hvaru u Isola design shopu te u novom slatkom coffee shopu u Hvaru, Kava37, gdje se kava poslužuje u GVG šalicama koje se mogu i kupiti.
Karolinu možete popratiti na nezinu Instagram profilu ili web stranici.

Photo: GvG ceramics
Photo: Marko Marinković
Photo: Marko Marinković
Lidia Boševski

Lidijinim radovima prvi puta sam se susreo na Design Districtu Zagreb na izložbi u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj. Zapanjila me izvedba svih detalja, tekstura, prirodnih boja i organskih oblika u radovima, gotovo nestvarno realistično. Lidija je diplomirana dizajnerica tekstila i odjeće, a svoj rad proširila je na slikarstvo, produkt dizajn i keramiku. 2005.godine otvara svoj atelje “Owl” koji je otvoren za javnost te pruža mogucnost prisustva istraživanjima novih materijala, procesu dizajna te realizaciji. Izlagala je diljem Europe i svijeta, a njezin rad možete pratiti na web stranici ateljea, te instagram profilu.

Photo: OWL
Photo: OWL
Photo: OWL
MARINSKI Heartmades

Njezino ime je Marina Marinski i vlasnica je brenda keramike Marinski Heartmades. Svaka šalica, zdjelica, komad nakita, ručni je rad i kako kaže, izrađeni su kako bi učinili nečiji dom mrvicu udobnijim. Sve je u kvaliteti, namjenjeno ljudima svih dobnih skupna i da traje generacijama nakon nas. Characrer kolekcija vrlo je prepoznatljiva i možda ste ju zamjetili u nekom tisku ili medijskom formatu koji se tiču dizajna, ali moram priznati, moj favorit za sada su Esspreso šalice jer svaka je unkatna i baš posebna. Marinine proizvode možete kupiti diljem Europe ili putem web shopa na njezinoj stranici, a za više slika preporučam instagram profil.

Photo: MARINSKI Heartmades
Photo: MARINSKI Heartmades
Dunja Ignis

Iza brenda Dunja Ignis krije se mlada Splićanka Martina Bilan. Njen je rad u posljednje vrijeme uglavnom fokusiran na vez koji možete vidjeti na njezinu instagram profilu. U svim njezinim radovima utkana je određena doza delikatnosti, krhosti i sve djeluje iznimno prozračno, lagano, čak eterično. Takva joj je i keramika. Jednostavni oblici, tekstura i boja su iznimno nenametljivi i svojom pojavom su prekrasan elegantan i decentan ukras prostora.

Photo: Dunja Ignis
Photo: Dunja Ignis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *