THE APARTMENT | GRAANMARKT 13

posted in: PRODUCT DESIGN

Od početka 16. stoljeća urbani trg pod nazivom ‘Graanmarkt’, smješten u povijesnom središtu Antwerpena u Belgiji, bio je poznato mjesto na kojem se prodavala široka paleta svježih i autentičnih proizvoda. Okružen nizom plemenitaških, klasičnih kuća i prekrasnim kazalištem Bourla, ovaj je trg bio savršeno mjesto za višestruki složeni projekt čiji je cilj odražavati podrijetlo Graanmarkta o kojem ću vam danas ispričati nešto više.

Graanmarkt 13 zgrada je neoklasične fasade koja izvana izgleda kao obična kuća s tipičnim bijelo obojenim pročeljem na tri kata i bez trgovačkih izloga – ništa više do klasična 18-stoljetna vila, no u njoj se zapravo smjestio koncept dućan i galerija u kojima je svaki proizvod na prodaju: odjeća visoke mode, nakit, proizvodi za kućanstvo i namještaj, te restoran i apartman s hotelskim uslugama na posljednjem katu. Upravo taj The Apartment tema je današnjeg posta.

Vincent Van Duysen bio je arhitekt zadužen za projekt, s pravom tvrdeći da je zgrada u središtu onoga što Graanmarkt 13 predstavlja, cijeli projekt opisuje kao: “To je privatna kuća, ali s nekoliko javnih funkcija povezanih na fluidan način.”
Sam apartman nekada je bio dom osnivača, odnosno vlasnika projekta, Tima Van Gelovena i Ilse Cornelissens, no sada je otvoren za javnost i možete ga iznajmiti za 1300 eura po noćenju: 280 četvornih metara na dvije razine, s četiri spavaće sobe i terasom od 60 četvornih metara s pogledom na grad.
“Opisan kao naša najbolje čuvana tajna, ovaj luksuzni apartman s hotelskom uslugom dostupan je za kratke i duge boravke – vaš dom daleko od kuće, u srcu Antwerpena”, kažu vlasnici.

Sam interijer mješavina je starih i suvremenih arhitektonskih elemenata po kojima je Van Duysen upravo i poznat. Njegov rad cijenjen je diljem svijeta i o njemu sam već pisao na blogu, no ono što mene osobno jako veseli u njegovom radu je upotreba prirodnih materijala i organskih oblika na jedan potpuno drugačiji način kojim suvremeni interijeri dobivaju sasvim drugu dimenziju. Osnovna paleta korištena u projektu ne uključuje boje, no to prostor ne čini dosadnim jer naglasak je na teksturi i jednostavnosti.

Fotografije slijede u nastavku, a na kraju posta možete pogledati i video o samom apartmanu.

 

 

 

design | Vincent Van Duysen

photography | Koen Van Damme / Frederik Vercruysse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *