TÄNKVÄRD BY IKEA

posted in: FURNITURE, PRODUCT DESIGN

Uskoro nam u IKEA-ine prodavaonice, točnije početkom travnja, dolazi vrlo zanimljiva kolekcija.
Kolekcija je to koja slavi ljepotu prirodnih materijala i posvećena je jednostavnom načinu života. Ime joj je TÄNKVÄRD, a čine ju namještaj izrađen od izdržljivog i prekrasnog ratana te proizvodi od taktilnog i mekog tekstila.
Svojim jedinstvenim osjećajem za materijale, oblike i rukotvorine, proizvode su kreirali IKEA-ini dizajneri Akanksha Deo, Nike Karlsson i Iina Vuorivirta.

Tekstil dolazi u obliku gotovih proizvoda: posteljine, ručnika, jastuka, sjenila svjetiljke, tepiha i kimona, načinjenih od prirodnih materijala, pamuka i lana iz održivih izvora. Ostali proizvodi poput torbi i košara istkani su od izdržljive jute i morske trave te imaju snažan “touch and feel” faktor.
Dizajn tekstila potpisuje Akanksha Deo, IKEA-ina dizajnerica iz Delhija s iskustvom u modnoj industriji. Kolekcija spaja skandinavsku svježinu s japanskom smirenošću što rezultira savršenom nesavršenošću. Baš poput japanskog svjetonazora wabi-sabi koji u svojoj biti veliča ljepotu prirodnog i nesavršenog. Komadi koji su pomalo izgužvani djeluju poput rukotvorina što svaki komad čini jedinstvenim.

Dizajneri Iina Vuorivirta i Nike Karlsson razvili su sve komade od prirodnih vlakana: od namještaja od ratana do košara. Njihovi komadi tvore savršen balans s tekstilnim dijelom kolekcije, nadopunjavajući se i stvarajući dijalog između mekih i tvrdih te rafiniranih i sirovih meterijala.
Ratan je jednostavan i skroman materijal, ali također i vrlo prepoznatljiv, savršeno održiv, brzo raste i donosi život lokalnim zajednicama u Indoneziji.

U najavi za ovu godinu su i neki drugi predivni proizvodi izrađeni također od prirodnih materijala. Osobno jako volim i podržavam ovu ideju i veselim se nadolazećim novitetima koje nam priprema IKEA.

 

Obnovljivi prirodni materijali:

Lan je izuzetno jako, čvrsto, izdržljivo i rastezljivo tekstilno vlakno. Upotrebljava se za izradu lanenog sukna, konca, grubog platna, kvalitetnog papira ili izolacijskih materijala. Za razliku od pamuka, lan se može uzgajati u hladnijim podnebljima, uz manju potrošnju vode, bez pesticida i gnojiva.

Pamuk. Od 2015. godine sav pamuk koji se koristi u IKEA-inim proizvodima dolazi iz održivih izvora, što znači da se pamuk ili reciklira, ili uzgaja s manje vode i s manjom količinom kemijskog gnojiva i pesticida. 17% pamuka koji IKEA koristi u svojim proizvodima dolazi od recikliranog pamuka.

Morska trava je izraz koji se koristi za više oblika višestaničnih morskih algi, koje su obnovljivi materijal i igraju važnu ulogu u morskom ekosustavu. Rastu uz obale rijeka i u morima, i jedan su od najstarijih materijala koji se koriste za pletene proizvode u jugoistočnoj Aziji.

Ratan je naziv za oko 600 vrsta palmi porodice Calameae, porijeklom iz tropskih krajeva Afrike, Azije i Oceanije. Nisu biljke stablašice, već su slične vinovoj lozi, rastu preko druge vegetacije i površno su slične bambusu. Žetva i prerada ratana je održiva alternativa šumarstvu na mjestima gdje se šuma treba očuvati iz različitih razloga. Raste brzo i stvara sredstva za život lokalnih zajednica oko Indonezije.

U nastavku vam donosim nekoliko mojih favorita iz kolekcije.

 

Styling | Susanne Swegen / IG

Photography | Oskar Falck for IKEA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *