SHARED SPACES AND CRAFTED OBJECTS | SWEDESE

posted in: EDITORIAL

Tjedan započinjemo novim komadima namještaja švedskog brenda Swedese koje su predstavili na sajmu namještaja u Stockholmu, no prije toga ću vas u nekoliko rečenica upoznati sa samim brendom.

Tvrtku Swedese 1945. godine osnovala su braća Yngve (koji je tvrtku vodio do smrti) i Jerker Ekström te Bertil Sjöqvist. Današnji vlasnici su Anna Johansson i Julio Patino.
Sjedište je smješteno u Vaggerydu u Smålandu u Švedskoj gdje se nalazi i jedna od tvornica, dok je druga smještena je u Ängu, malom selu izvan mjesta Nässjö, također u Švedskoj.

Zajedno s imenima koja uključuju Alvara Aaltu, Brunu Mathssona, Arnea Jacobsena i Poula Kjaerholma, Yngve Ekström bio je dio generacije dizajnera koji su koncept “skandinavske moderne” učinili poznatim u cijelom svijetu.
Najpoznatiji dizajn opsežnog portfelja tvrtke svakako je fotelja Lamino iz 1956. godine koju je dizajnirao sam Yngve, a koja se još i danas proizvodi i prodaje diljem svijeta.
Godine 1999. švedski časopis za dizajn interijera Sköna Hem proglasio je fotelju Lamino najboljim švedskim dizajnom dvadesetog stoljeća.

Novi komadi koje su predstavili prije nekoliko dana na štokholmskom sajmu su elegantni naslonjač Amstelle za koji dizajn potpisuje nizozemski dizajner Khodi Feiz, skulpturalna vaza Anna švedske dizajnerice Anne Elzer Oscarson, ogledalo i poslužavnik naziva Comma dizajnerice Mie Lagerman koja u svojim proizvodima istražuje mogućnosti kružnog oblika, potom stolić Figur dizajnera Björna Sundelina koji je bio inspiriran siluetom učenika koji sjedi na klupi. Naime, sveučilište u Linköpingu zamolilo je Björna da opremi dio kampusa, odnosno novi studentski kafić i tako je nastao dizajn za ovaj predivan stolić.
Od noviteta su tu i kolekcija svjetiljki Pile dizajnera Mattija Klenella koja je izvorno bila razvijena za restoransko okruženje u novouređenom Nacionalnom muzeju u Stockholmu, potom pokrivač Fanér i Y dizajnerice Synnöve Mork te ogledalo vrlo zanimljivog oblika i prikladnog naziva Mirror za koji dizajn potpisuje popularni švedski studio za dizajn Front. Priča iza samog dizajna je jako simpatična, naime cure iz Fronta bile su pozvane u Swedeseovu tvornicu da pokušaju iskoristiti drvne otpatke koje su na koncu pretvorile u dizajn tog zanimljivog ogledala.

Spomenute proizvode možete vidjeti na inspirativnim fotografijama koje vam donosim u nastavku.

 

 

 

styling | Tina Hellberg

photography | Erik Lefvander

art direction | Therese Sennerholt / IG

for Swedese / IG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *