PALAČA FENIX NA STOCKHOLM DESIGN WEEKU

posted in: EDITORIAL

Za vrijeme boravka u Stockholmu posjetio sam izložbu u palači Fenix. Izložbu je organizirala glavna urednica My Residence i Residence magazina Hanna Nova Beatrice u suradnji s dizajnericom Annaleenom Leino koja i potpisuje styling interijera.

Izložbom dominiraju predivni komadi namještaja japanskog brenda Ariake, koji svoj namještaj izrađuju od drva kao što su hrast, jasen i cedar, te papirne vrpce (konca), pamuka i kože kao presvlake. Ariake na japanskom znači “zora” i nastao je udruživanjem dvije tvornice namještaja, Legnatec i Hirata Chair, u jednu te simbolizira njihovo novo poglavlje u kojem se upuštaju u suradnju s međunarodnim dizajnerima u pohodu na globalno tržište. Moram priznati da me osvojila ta jednostavnost i kreativnost u proizvodima koje izrađuju, a među top tri proizvoda bih svakako izdvojio predivni prozračni ormar Kumiko, sofu Braid u prirodnoj boji drva – na kojoj su surađivali s danskim studijem Norm Architects te stolicu Ariake. Sve komade namještaja iz njihove ponude i informacije o samoj firmi možete pronaći na njihovoj službenoj stranici.

Teško je bilo ne primijetiti zanimljive malene sferične vaze koje “sjede” na rubovima polica i stolića. Radi se o dizajnu Falke Svatun, zovu se Tumble i dio su kolekcije Permanent, a prvi su puta predstavljene na izložbi “Structure” u Milanu 2016. godine. Možete ih pronaći u webshopu norveškog proizvođača A part i dostupne su u bijeloj i boji terakote.

Police su bile upotpunjene i divnim ručno rađenim predmetima portugalskog brenda Origin: mramornim i drvenim zdjelama, poslužavnicima te impresivnim vazama od pečene terakote za koje dizajn potpisuje Gabriel Tan koji je surađivao i s Ariakeom. Zatim proizvodi ukrajinskog brenda Faina poput seta reljefnih keramičkih vaza pod nazivom Hata što je ukrajinski naziv za tradicionalne seoske kuće slamnata krova.

Još bih izdvojio i održive proizvode za kućanstvo norveškog brenda Nedre Foss utemeljene na skandinavskom dizajnu. Njihovi otvarači boca Bokk koje je dizajnirao Sigve Knutson te svijećnjaci Ildhane norveškog dizajnerskog studija Anderssen & Voll dostupni su i u štokholmskim muzejskim shopovima kao tradicionalni skandinavski proizvodi.

Galerija fotografija slijedi u nastavku, uživajte u kadrovima s izložbe!

 

 

Exhibition curated | Hanna Nova Beatrice

Styling | Annaleena Leino

Photography | Andy Liffner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *