HOKLICA

posted in: FURNITURE

Još jedan multifunkcionalan komad namještaja kojemu popularnost sve više raste je i maleni stolić, odnosno hoklica. Prema jednom online leksikonu, definicija hoklice (hoklec, štokrlin) je mala drvena stolica bez naslona koja ima višestruku primjenu, a dolazi od njemačkog naziva der Hocker (← hocken: čučati).
Ja ću prihvatiti datu definiciju i koristiti se nazivom hoklica iz jednostavnog razloga jer je meni i mojim slavonskim korijenima taj naziv vrlo blizak i poznat.

Predmet je to koji se u raznim formama koristi već stotinama godina u mnogim kulturama na svim kontinentima svijeta. Kroz povijest izrade namještaja možemo ih vidjeti u različitim varijantama. Bilo da se radi o tronošcu, četveronošcu, na jednu nogu, okruglog, četvrtastog ili nekog organskog oblika sjedišta, ojastučenog ili ne, koristili su ih i plemići i običan puk.
Ja ću se danas orijentirati na one izrađene od drva kao građevnog materijala. Drvo je vrlo izdržljiv, ekološki, podatan i prirodan materijal koji zajedno s nama “živi”. Izlažući ga vlažnim ili suhim uvjetima ono će se utezati ili bubriti, pucat će, mjenjati oblik i boju i upravo je to razlog zbog kojeg ga volim.

Za danas sam vam pripremio 30 fotografija više-manje različitih hoklica, od onih potpuno organskog oblika, do onih dizajnerskih. Možda najpoznatiji dizajnerski primjerci su oni cijenjene francuske dizajnerice Charlotte Perriand dizajnirani u razdoblju 1953. 1961. godine koji se ponovno proizvode od 2011. za talijansku Cassinu. Radi se o modelima Tabouret Méribel i Tabouret Berger.
Početkom godine je na štokholmskom tjednu dizajna predstavljen dizajn hoklice švedskog arhitekta Andreasa Martin-Löfa za danski brend Framu naziva AML Stool, što je samo još jedan pokazatelj koliko tom predmetu popularnost ne jenjava i koliko je zapravo bezvremenski.

Možda već posjedujete svoj primjerak ili nekoliko njih, a ako i ne, uvjeren sam da u staroj bakinoj i djedovoj kući postoji neki zaboravljeni koji čeka da ga spasite. Ukoliko niste te sreće, vrlo često ih se može naći i na buvljacima, u antikvarnicama, internet oglasima među starinama, a možete kupiti i one dizajnerske u specijaliziranim prodavaonicama ili web shopovima.

Imate li želje, volje i spretni ste u radu s drvom, možete se okušati u svom DIY projektu izrade vlastite hoklice. U nastavku vam donosim galeriju fotografija koja vas možda inspirira i potakne u tome. Vikend je pred nama, nikad se ne zna.

 

 

 

photography source | Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *