GJØVIK HOUSE BY NORM ARCHITECTS

posted in: ARCHITECTURE, INTERIOR DESIGN

U jesen prije dvije godine na povratku kući iz Stockholma u zračnoj luci kupio sam neke časopise, između ostaloga i danski RUM koji je veoma popularan u Skandinaviji. Objavili su priču o jednoj posebnoj kući u Norveškoj. Kuća se zove Gjøvik, rad je skupine Norm Architects i priznajem, osvojila me još tada, na prvu.
Smještena je na samo sat vremena od Osla, u veličanstvenoj šumi u brdima u blizini jezera Mjøsa.
Nalik preklapajućim kockicama različitih veličina i razina posloženih u cjelinu, kuća je obučena u potpunosti u drveni fasadni pokrov. Drvo će s vremenom izblijedjeti, dobiti predivnu sivo srebrnkastu nijansu i stopiti se s okolinom, kažu projektanti.
Za kuću su u potpunosti osmislili i ugradbeni namještaj, po mjeri, te postigli da se interijer koji je uglavnom u sivim i bež tonovima te drvu doima otvorenim i protočnim. Na prvu pomalo hladan, interijer je nalik stiliziranoj čahuri no ipak pruža osjećaj topline čemu uvelike pridonose prirodni materijali poput drva koje se proteže čitavim prostorom ili velike sofe organskog oblika smještene ispred staklene stijene kroz koju puca panoramski pogled na prirodne ljepote Norveške. 

“Beautifully blending in with its harsh yet peaceful surroundings – with its humble structure and cozy cubes – the house showcases the epitome of hygge.”

Norm Architects

Galerija fotografija slijedi u nastavku, a ako vas se dojmio ovaj projekt, preporučam da bacite oko i na Reydon Grove Farm.

 

 

Architecture and design I Norm Architects

Photography I Jonas Bjerre-Poulsen 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *