DETALJI: VIGGO BOESAN – LITTLE PETRA

posted in: DETAILS, PRODUCT DESIGN

Kad sam se prvi puta susreo s Petrom, iskreno, uopće mi se nije svidjela i još dugo nakon toga bila mi je nekako previše retro, ali danas je, priznajem, predmet mog obožavanja.

Dizajnirao ju je Viggo Boesen, a prvi je puta predstavljena javnosti 1938. godine. Otad, stekla je naklonost i brojna priznanja za dizajn na izložbama u Kopenhagenu, Berlinu, New Yorku..
Organske je forme, presvučena mekanom tkaninom ili gustim krznom, a noge se izrađuju od hrastovog ili orahovog drva. Njena je estetika bila povezana s Funkis stilom koji je u to vrijeme bio prisutan u Kopenhagenu, a nastao je kao protuteža minimalističkom pristupu dizajnu škole Bauhaus.

Viggo Boesen je relativno malo poznat arhitekt koji je uvelike pridonio danskoj estetici dizajna iz ere 1930-ih godina. Njegova vizija dizajna je odražavala skandinavski stil “Funkis” – nordijski odgovor na Art Deco.
Za razliku od masovno proizvedenih komada namještaja i predmeta kojima je pristupano manje-više kroz promišljanja iz Bauhausove škole, Boesen je dizajnu donio mekan, topao i gotovo naivan aspekt, uvodeći nove oblike tapeciranog namještaja. Na žalost, proizvedeno je samo nekoliko njegovih dizajna, no Boesenove izvorne ideje, organski oblici i izražajni dizajnerski žargonizam bili su začeci Danskog stava o modernizmu u desetljećima koja su slijedila.

Moj osobni favorit tog izvanrednog komada je izvedba u bijelome krznu – kao na fotografijama iznad.
Fotelja je relativno malih dimenzija i uklapa se u sve tipove interijera.

Ako je i vas osvojila kao i mene, svakako pogledajte i kratki video o tome kako nastaje.

source: &TRADITION
source: &TRADITION
source: &TRADITION
source: PINTEREST
source: PINTEREST
source: &TRADITION
source: &TRADITION
source: &TRADITION

 

source: &TRADITION

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *