DETALJI: FRANCO ALBINI – GALA

posted in: DETAILS, FURNITURE
source | Pinterest

Franco Albini (1905-1977) bio je talijanski neo-racionalistički urbanist, arhitekt i dizajner rođen u blizini Milana.
Diplomirao je arhitekturu na sveučilištu Politecnico di Milano 1929. godine i započeo profesionalnu karijeru radeći za Gia Pontia. Odigrao je ključnu ulogu u formiranju racionalističkog pokreta u Italiji prije Drugog svjetskog rata.
Godine 1930. otvorio je vlastiti studio te u svojim dizajnerskim ostvarenjima spojio talijansko tradicionalno zanatstvo s novim oblicima modernizma. Koristio je sirove, jeftine materijale i posvetio se elegantnom dizajnu temeljenom na minimalističkoj estetici.
Godine 1951. Albini je dizajnirao poznate moderne stolice Margheritu i Galu, koju vam ujedno danas i predstavljam, izrađene od trske, odnosno ratana.
Godine 1952. za Arflex je dizajnirao fotelju Fiorenza, 1955. godine stolicu Luisa, a 1956. ležaljku za ljuljanje Poggi.
Šezdesetih godina prošlog stoljeća posvetio se industrijskom dizajnu i arhitektonskim projektima, pa je tako 1961. godine projektirao zgradu Rinascente u Rimu, a tri je godine kasnije s timom stručnjaka osmislio mnoge stanice podzemne željeznice u Milanu.

Tijekom života je surađivao s brojnim poznatim brendovima, uključujući Cassinu, Arflex, Poggi, Arteluce, Brionvega i Knoll, a mnogi od njegovih projekata još se i danas proizvode.
Dobitnik je tri nagrade Compasso d’Oro, najprestižnije nagrade talijanskog dizajna.

Veliki sam štovatelj prirodnih materijala, a fotelja Gala jedan je od proizvoda kojima se zaista divim. Organskog oblika i prozračnog bezvremenskog dizajna postala je ikona i želja brojnih dizajnera, arhitekata, ljubitelja dizajna i mene osobno.
Danas ju možete naći kod talijanskog brenda Bonacina 1889, a u nastavku vam donosim još nekoliko fotografija ove ljepotice.

styling by Lotta Agaton Interiors | photo by Erik Lefvander
source | Pinterest
source | Pinterest
source | Pinterest
source | Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *