ARTISAN – LOVE WOOD

posted in: FURNITURE, PRODUCT DESIGN

ARTISAN sam prvi puta upoznao na jednom zagrebačkom sajmu dizajna prije nekoliko godina i odmah se zainteresirao. Tko su, što su, odakle su? Tada još nisam imao blog, nisam niti planirao pokrenuti ga, bio sam student i fascinirala me njihova priča, estetika i strast kojom se vode. Da previše ne filozofiram, prenosim nekoliko rečenica s njihovog sajta kojima su se sami predstavili.

“Tvornica Artisan nastala je iz tradicionalne stolarije Ćostović koja je u nju pretočila svu svoju ljubav prema drvetu i 50 godina iskustva u njegovoj obradi. Artisan je specijaliziran za ručnu proizvodnju visokokvalitetnog namještaja od masivnog drveta i upravo je inzistiranje na ručnom, artisanskom radu ono što nas razlikuje od ostalih. Prva iskustva stekli smo izrađujući namještaj za nizozemske i britanske dizajnere, a 2007. u suradnji s regionalnim dizajnerima pokrećemo i prvu vlastitu kolekciju. Od tada nastojimo svakom kolekcijom, svakim komadom drveta, vizijom dizajnera i dodirom marljivih majstorskih ruku opravdati filozofiju koju slijedimo.”

Iz ovog bosansko-hercehovačkog brenda kažu kako njihovo drvo dolazi u ruke isključivo dizajnerima koji dijele njihovu ljubav prema njemu. Surađuju s brojnim imenima, među kojima su sarajevski studio za arhitekturu Filter, dizajnerica namještaja iz New Yorka Fahmida Lam, glasoviti dizajner Karim Rashid, Ado Avdagić, talijanski Studio Pang, nizozemski Studio Schrofer te neka domaća imena poput Mirka Miličića, Grupe ili Regular Companyja s kojima vrlo uspješno surađuju već dugi niz godina.
Njihov namještaj poznat je i cijenjen diljem Europe i svijeta. Često izlažu i prezentiraju svoje komade na brojnim sajmovima pa sam ih tako ulovio i na nedavno održanom Stockholm Furniture Fairu.

Neke od novosti koje su prezentirali novi su komadi u kolekcijama Mela i Wu, pokrenuta je jedna nova suradnja, a izašla je i nova kolekcija.
Kolekcija Wu nastala je u suradnji s talijanskim Studiom Pang i sada je upotpunjena s tri nova komada: klub stolićem, komodom i predivnom foteljom elegantnih zakrivljenih linija čije sjedište dolazi u varijanti drva ili je presvučeno platnom, odnosno kožom.
Potom Mela, kolekcija s hrvatskim potpisom brenda Regular Company, također broji tri noviteta, dvije fotelje, s visokim ili niskim naslonom te dvosjed. Siluete tih komada me malo podsjećaju na one Art Nouveau sofe, ali s vrlo svježim i suvremenim pristupom i, moram priznati, jako su udobni i estetski vrlo, vrlo privlačni. Od istog brenda dolazi novi dizajn stolice, Tanka chair, čije sjedište također dolazi u drvenoj izvedbi te s presvlakom u koži i platnu, i jedan potpuni novitet u asortimanu Artisana, a radi se o okruglom stolu s mogućnošću razvlačenja čiji je naziv Dasch.
Plasirali su i vlastitu liniju namještaja naziva Eny, a čine ju polica i komoda. Jednostavna dizajna i zaobljenih linija, komadi vrlo uspješno prezentiraju estetiku tvrtke.
Novost je i suradnja s australskim studijom Nick Rennie koji nastoji kreirati proizvode s vizualnim balansom i harmonijom, a iz koje je proizašao vrlo minimalistički stolić geometrijskih crta, Boaz.

Fotografije koje vam donosim u nastavku djelo su fotografkinje Marije Gašparović i rađene su za novi katalog koji je izašao početkom godine. Online verziju možete “prolistati” na njihovoj stranici, odnosno na linku, a u Hrvatskoj ih možete naći na jednoj zagrebačkoj adresi.

Artisan d.o.o.
Radnička cesta 1/A
Zagreb
Hrvatska

zagreb@artisan.ba
www.artisan.ba

 

Styling | Hannah Vranko

Art direction | Regular Company / IG

Photography | Marija Gašparović / IG

 

U nastavku, s vama dijelim nekoliko fotografija koje sam osobno usnimio na ovogodišnjem Stockholm Furniture and Light Fairu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *