VILLA RAUHANNIEMI

posted in: ARCHITECTURE, INTERIOR DESIGN

Moram vam priznati da sam se već zaželio prirode i slobodnog vremena koje ću provesti daleko od posla i razmišljanja. Bijeg ponekad potražim na vikendici koju smo tek krajem prošle godine krenuli obnavljati, a fotografije koje vam donosim u nastavku posta odlična su inspiracija i nadahnuće za kućicu koja je smještena u prirodnom okruženju.

Villa Rauhanniemi pravo je oličenje minimalizma i smještena je u Finskoj u Karjalohji.
Već dugo se nisam dotaknuo finskog dizajna i mislim da je ovo odlična prilika.

Finski je dizajn poznat po funkcionalnosti i jednostavnosti, a znamo i da su veliki ljubitelji drva i prirodnih materijala u interijeru.
Dizajn je uvijek bio dio finskog načina života i nešto što se cijeni i njeguje od malena i čuva do kraja života. Nekako mi se čini da su upravo Finci najodvažniji skandinavski narod kada je u pitanju korištenje boja u interijeru i mogu samo nagađati zašto je to tako.

Ako volite estetiku skandinavskog dizajna sigurno ste čuli za Finnish Design Shop – jednu od najvećih online trgovina dizajnerskih proizvoda iz cijele Skandinavije dostupnih cijelome svijetu, pa tako i nama Hrvatima. Kako joj i samo ime govori, skladišta i uredi smješteni su upravo u Finskoj. Druga zanimljiva stvar o toj skandinavskoj zemlji je da ju nazivaju i domovinom sauna koje su sastavni dio svakodnevnog života i važan dio finskog identiteta. Jeste li znali da je riječ “sauna” jedina finska riječ široko posuđena mnogim drugim jezicima?

Da se vratim na villu Rauhanniemi, arhitekturu i dizajn interijera potpisuje cijenjeni finski Studio Joanna Laajisto na čelu s istoimenom arhitekticom i dizajnericom čiji rad pratim već godinama.
Njezini projekti uvijek su besprijekorno minimalistički s toplinom kojoj je teško odoljeti.
Boje su uglavnom izostavljene, možemo ih primijetiti u detaljima, a samim interijerom dominira svijetlo drvo.
Fotografije interijera kuće i saune te eksterijera možete vidjeti u nastavku posta, a predlažem da svakako pogledate i ostatak opusa ove talentirane dizajnerice. Uživajte!

 

 

 

 

architecture and interior design | Studio Joanna Laajisto / IG

photography | Mikko Ryhänen / IG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *