TRADICIONALNO OBRTNIŠTVO RUMUNJSKIH ROMA

posted in: PRODUCT DESIGN

Nedavno sam s vama podijelio vrlo inspirativnu priču o hrvatskom brendu Pijat, predmetima ručno rađenim u drvu. Na tragu toga je današnji post koji donosi priču o vrijednim rukama, o ljudima koji štuju tradiciju, vještine i običaje. Priča je to o IKEA-i i rumunjskim Romima.

Priča je započela u Rumunjskoj u Bukureštu prije nekoliko godina.
Socijalno poduzeće Mesteshukar ButiQ radi na integraciji, obrazovanju i izgradnji sredstava za život Roma u Rumunjskoj. Svrha im je pokazati svijetu i zaštititi tradicionalno romsko obrtništvo, njihove vještine u izradi uporabnih predmeta te u mnogim zajednicama diljem zemlje organizirati radionice na kojima romski zanatlije mogu proizvoditi robu koju će potom moći unovčiti.
U priču se uključila IKEA s njihovim dizajnerom Mikaelom Axelssonom kako bi omogućila Mesteshukar ButiQ-u da razvije svoje prototipe dizajna i tehnike proizvodnje te da dobije pristup globalnom tržištu putem IKEA trgovina. Rezultat ovog partnerstva je kolekcija VÄLGÖRANDE.

„Ako radite kao dizajner, uvijek preispitujete svoj rad; što je svrha ovog proizvoda, treba li svijetu još jedna stolica?
Raditi na nečem što će ljudima osigurati bolji život i stvoriti mogućnost za zapošljavanje je doista ispunjujuće.”

Ikein dizajner je radeći na kolekciji ponekad znao iskusiti, kako kaže, suptilni sukob kultura. “Željeli smo da ručno izrezbareni predmeti izgledaju hrapavo i zadrže oznake noža, jer nam to signalizira da je predmet ručno izrađen i izvoran, a za Rome je to bio znak nedovršenog proizvoda.”
Tradicionalno, romski su predmeti prekriveni prekrasnim ukrasima, a u ovoj kolekciji dizajner je želio postići balans, odnosno pravu kombinaciju tradicionalnog romskog i modernog izraza skandinavske estetike.
Rad s organskim materijalima u malim radionicama sa sobom donosi određene izazove i sve je mnogo kompliciranije jer je svaki proizvod jedinstven, no to je i ono što ga zapravo čini zanimljivim. Jedan od izazova u kolekciji bio je pronaći ravnotežu između stila i funkcije za svakodnevnu uporabu, kaže Mikael. Htjeli su da predmeti budu ručno izrađeni ali i da zadovoljavaju IKEA-ine standarde kvalitete. Tijekom procesa razvoja proizvoda, tim je morao ponovno razmisliti o nekim proizvodima; dijelovi kolekcije, kao što su zdjele, cjedila za čaj i preša za sok od sirovog drva lipe nisu prošli kroz IKEA-ine testove za sigurnost hrane jer su sirovine apsorbirale tekućine.

Osim drvenih predmeta izrađenih u Rumunjskoj, kolekciju VÄLGÖRANDE čine i keramika, ručno tkani tekstil i papirni proizvodi izrađeni u predjelu planine Doi Tung na Tajlandu. Kolekcija nije dostupna u Hrvatskoj, pokrenuta je koncem prošle godine i možete je pronaći u prodavaonicama u Portugalu, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i Norveškoj.
Ono što me inspiriralo da vam predstavim kolekciju je sama priča o njoj i njenom nastanku.

Prema nedavnim istraživanjima, 75% romske manjine u Rumunjskoj (procjenjuje se na ukupno 1,8 milijuna ljudi) živi od prihoda ispod granice siromaštva, a od onih radno sposobnih, samo 35% radi. Ograničene mogućnosti na tržištu rada dio su začaranog kruga s nizom negativnih posljedica. Jedno je loše zdravlje, gdje samo 50% romskih kućanstava ima pristup zdravstvenim ustanovama, drugi je nepismenost i slabo obrazovanje, pri čemu 30% romske djece ne može platiti knjige, odjeću ili školska putovanja.
Povrh toga, diskriminacija se temelji na stereotipima.

IKEA-in dizajner Mikael Axlesson na putovanju Rumunjskom kako bi surađivao s lokalnim obrtnicima na kolekciji.

 

 

Photography and story | IKEA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *