TOP 5: FOTELJE ČUPAVICE

posted in: FURNITURE, PRODUCT DESIGN
source: 1stdibs
source: PINTEREST
source: PINTEREST

Neki sam dan slučajno naletio na jednu fotelju koja me se jako dojmila i malo sam istražio njen dizajn. Vrlo je malo podataka dostupno o dizajneru, a i o samom dizajnu. Danas se na žalost više ne proizvodi i može se naći tek pokoji vintage primjerak na webu. Nijemac Fritz Neth je dizajner, a radi se o fotelji Egg. Ako itko od vas o njoj zna nešto više, slobodno se javite.
Naletio sam na komad koji je presvučen ovčjim krznom i zapravo je to bio okidač za današnju temu, odnosno post. Došlo nam je hladnije vrijeme i svi gledamo kako da što više vremena provedemo u zatvorenome na toplom. Osobno jako volim čupave krznene predmete stoga sam danas odlučio napraviti neki svoj top 5 izbor čupavih fotelja. Čupavica zaista ima mnogo i teško sam između njih izdvojio samo 5, ali evo ih, tu su:

1. L’Ours Polaire by Jean Royère

source: DERING HALL
Jedan od mojih najvećih favorita definitivno je primjerak francuskog dizajnera Jean Royèrea, Polar bear iz 40-ih godina prošloga stoljeća. Originalno je bilo proizvedno svega 150 komada te se cijena seta koji se sastoji od sofe i dvije fotelje danas penje i do vrtoglavih milijun dolara. Dizajn je vrlo popularan i među slavnima, pa tako krasi domove Larryja Gagosiana, Ellen DeGeneres i Kanye Westa.

Nije li prekrasna ovako debela i mekana, baš poput velikog bijelog mede u kojeg se želiš zavaliti.

source: DERING HALL
Emmanuel de Bayser home, TheCornerBerlin founder

2. The Tired Man by Flemming Lassen

source: by Lassen
source: by Lassen

Ovaj prekrasni primjerak dizajn je poznatog danskog dizajnera Flemminga Lassena kojeg je dizajnirao za The Copenhagen Cabinetmakers’ Guild Competition, 1935. godine. Dostupan je u prodavaonicama by Lassen ili putem webshopa i dolazi u nekoliko boja i materijala, a meni je najzanimljivija ova verzija u ovčjem krznu. Vrlo je organskog dizajna i, prema riječima samog dizajnera, sjedenje u naslonjaču trebalo bi biti “toplo i sigurno poput polarnog medvjedića u rukama svoje majke nasred ledenjaka”. Iskreno, uopće ne sumnjam u to!

source: PINTEREST

3. Little Petra by Viggo Boesen

source: &Tradition

Little Petra dizajn je Vigga Boesena iz 1938. godine i jedan je od meni najdražih dizajnerskih naslonjača. Posvetio sam joj i poseban post na blogu i zaista ju jednog dana želim vidjeti u svom domu. Posebno me veseli što se od ove godine ponovno proizvodi i dostupna je u danskom &traditionu.

source: &Tradition

 

4. Pelican chair by Finn Juhl

source: HOUSE of FINN JUHL

Naslonjač Pelican danskog dizajnera Finn Juhla možda i jest čudan odabir za ljubitelja minimalizma i jednostavnih formi poput mene, ali morate priznati da je dizajn vrlo poseban. Grubo će i ružno zvučati, ali znate onaj osjećaj kada vam je nešto toliko odbojno da vam je lijepo? Upravo takav odnos ja imam s Pelicanom. Od mnogobrojnih Juhlovih nacrta, ovaj je naslonjač vjerojatno bio najdalje ispred svog vremena. Dizajniran 1940. godine za Copenhagen Cabinetmakers’ Guild Exhibition, karakterističnog mekog i organskog oblika, gotovo podsjeća na tijelo koje drži tijelo. Kad sjedite, stolica vam praktički daje prijateljski zagrljaj.
Finn Juhl običavao je nazivati svoj namještaj brojkom, odnosno godinom u kojoj su bili dizajnirani, ali se s vremenom nadimak “Pelican” uhvatio pa je stolac i danas poznat pod tim nazivom. Vrlo je malo primjeraka proizvedeno i stolica je gotovo zaboravljena, sve dok proizvodnja nije ponovo krenula 2001. godine. Više o ovoj temi možete saznati na službenom webu.

source: HOUSE of FINN JUHL
source: HOUSE of FINN JUHL

 

5. Muslingestolen – the Clam Chair by Philip Arctander

 

source: PINTEREST

Stigli smo i do posljednje fotelje u Top 5, no nikako ne i najmanje zanimljive. Radi se o Muslingestolen, odnosno Clam chair Philipa Arctandera iz 1944. godine. Danas ju na tržište stavlja Paustian, a dostupna je u izvedbi ovčje kože ili tkanine te bez rukovata. Drveni dijelovi su hrastovi dok je okvir izrađen od metala. Više informacija potražite na paustianovoj službenoj stranici.

source: PINTEREST
source: PINTEREST

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *