PIJAT

posted in: PRODUCT DESIGN

Hrvatska je zemlja bogata šumama; 37% ukupne površine države prekrivaju šume i šumska zemljišta, što bi iznosilo nešto manje od 2.500.000 ha. Imamo vrlo dugu tradiciju obrade drva, a vrste kojih najviše ima u našim šumama su bukva i hrast te smreka i jela.

Današnja priča vodi nas na jug Hrvatske u Splitsko-dalmatinsku županiju, točnije u grad Solin.
Jeste li čuli za Pijat? Da, pijat je dalmatinski naziv za tanjur, ali Pijat je predivan brend koji ću vam danas predstaviti. Naime, radi se ručno tokarenim posudicama i tanjurima izrađenim u drvu.

Gospodin Tomislav Poljak stolar je iz Solina. Čitav život radi s drvom i to mu je velika strast. Povremeno, kad bi mu ostao neki lijepi komad drva od projekta koji je radio, počeo bi na tokarskom stroju u svojoj radionici u blizini Solina izrađivati posudice za svoju suprugu.
Njegova kćer Sara koja mi je i ispričala ovu priču kaže kako bi, nakon što je već odselila iz rodne kuće, za rođendane i druge prilike kao poklon dobivala rukotvorine svoga oca. Upravo tako je bilo i ove godine; na poklon je dobila posudicu od ariša koja ju je inspirirala i potakla da očeve proizvode pokaže i oglasi na društvenim mrežama. Kaže kako nije primijetila da se u Hrvatskoj išta slično radi te je pokrenula Pijat, brend koji je vrlo dobro prihvaćen i dobiva samo pozitivne reakcije ljudi.
Sara svog oca opisuje kao vrlo kreativnu osobu. Svaki komad drva koji mu se nađe u ruci pretvara u unikatnu posudicu; inspiracija dolazi sama ovisno o svojstvima drva na kojem radi. O premazima i lakovima dogovaraju se zajedno, a vrste drva u kojima najčešće radi su hrast, bukva i ariš te egzote kao što su mahagonij ili abahi. Druge vrste također su prisutne – ono što kupac poželi, može se i izraditi, kaže mi Sara.

Planovi za budućnost su nastaviti izrađivati posudice i tanjure, iliti pijate, po konkretnim dizajnerskim rješenjima, izrada drvenih daski za posluživanje hrane, a uveli bi i drvo masline u svoju ponudu, koje je nešto zahtjevnije za obradu, no vrlo tradicionalan i autohton materijal zanimljive boje i teksture.

Zaista zanimljiva i inspirativna priča! Nadam se i iskreno želim da gospodin Tomislav i Sara uz potporu obitelji ostvare sve svoje planove.
Iskreno se nadam da ću ubuduće pisati još više ovakvih priča i predstaviti vam i druge vrijedne i talentirane ruke.

Veliko hvala Sari Bekavac na ustupljenim fotografijama i informacijama.

Facebook | Pijat

Instagram | Pijat

 

 

Photography | Pijat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *