MINIMALIZAM U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

posted in: INTERIOR DESIGN

Da prostori manje kvadrature ne moraju izgledati pretrpano i dosadno dokazuje i primjer koji vam danas želim pokazati.
Radi se o stanu od 40 kvadratnih metara smještenom u zgradi iz 20-ih godina prošlog stoljeća. Tlocrtni raspored pokazuje nam da se interijer sastoji od dvije veće prostorije + kupaonica od kojih je jedna kuhinjski, a druga dnevni i spavaći dio.

Baš kao i u Skandinaviji, i kod nas je nekako uobičajeno u stanovima manje kvadrature vidjeti dnevni i spavaći dio koji funkcioniraju kao jedno, navikli smo na to, no ono što nas uvelike razlikuje od Skandinavaca je organizacija prostora.
Ne želim generalizirati, ali nekako mi se čini da velika većina ljudi na našim prostorima ima tu sklonost sakupljati i čuvati stvari koje im nisu potrebne.
Dešavalo se da sam čuo ili pročitao komentare u stilu: svi ti skandinavski prostori su tako prazni i nefunkcionalni, uopće nema mjesta za pohranu i odlaganje.
Ne bih se složio s tim, jer upravo to se naziva minimalizam.

Banalan primjer: par bez djece živi u stanu od 30-ak kvadratnih metara u Zagrebu, svakodnevno na posao i put do posla potroše 9 sati. Navest ću samo nekoliko stvari koje im je zapravo potrebno za život u navedenom prostoru: 6 ručnika, 3 seta posteljine, 1 set kupaonskih tepiha (koju su postavljeni na podu kupaonice), svakodnevna kozmetika… itd.
Realno stanje kod istog par u Hrvatskoj: 15 ručnika – da se nađe, 8 setova posteljine – jer su bile lijepe i na popustu, 3 seta kupaonskih tepiha, 43 šalice, 10 gelova za tuširanje, 5 šampona, 26 krema od kojih je 9 s isteklim rokom trajanja, 9 zimskih jakni.
Sve te nepotrebne stvari treba negdje skladištiti, a to znači da treba više polica i ormara. Više polica, ormara i ormarića prostor od 30 kvadratnih metara zagušuju.
Vidite li gdje priča vodi?!

Ponekad prije kupovine razmislite, treba li vam zaista taj predmet i imate li ga gdje odložiti, ili možete li se odreći nekog postojećeg u zamjenu za ovaj novi.

Naučiti živjeti u okruženju isključivo s predmetima koji su vam potrebni je umijeće koje se živi, a ne gleda na lijepim fotografijama u časopisima i portalima. Minimalizam je stil i način života.
Jeste li spremni postati minimalist i riješiti se nepotrebnog? Bilo bi zgodno razmisliti o toj ideji.

 

 

 

 

styling | Linnéa H. Manaberi

photography | Anders Bergstedt

for Alvhem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *