KARIMOKU CASE STUDY | 3DAYSOFDESIGN

posted in: FURNITURE, PRODUCT DESIGN

3daysofdesign jedan je od najznačajnijih događaja u svijetu dizajna i održava se svake godine u Copenhagenu. Prije nekoliko dana završio je ovogodišnji program i koliko sam mogao vidjeti po objavljenim fotografijama, preostaje mi samo žaliti što ga nisam posjetio.
Odlučio sam stoga dotaknuti se jedne od izložbi, a to je ona na kojoj je predstavljen brend Karimoku Case Study.

Karimoku Case Study je suvremeni japanski lifestyle brend koji je prvi puta izložen u apartmanskom okruženju i to u megapopularnom Kinfolku.
Razvijen je od strane najvećeg japanskog proizvođača drvenog namještaja Karimoku u suradnji s arhitektonsko dizajnerskim studijima Norm Architects i Keiji Ashizawa Design. Kako bi obilježili lansiranje brenda, izložba koju organizira Galerija Kinfolk predstavlja i radove lokalnih kreativaca oslanjajući se na japansku i dansku estetiku dizajna, kvalitetu izrade te organske oblike u okruženju koje je promišljeno i uređeno s namjerom da posjetitelji steknu dojam da se nalaze u suvremenom stanu koji u konačnici predstavlja dom.

Smještena iznad najprometnije kopenhaške ulice Strøget, izložba je fokusirana na taktilne aspekte dizajna, prirodne materijale, zemljane tonove i reference između umjetničkih djela suizlagača i samih komada namještaja Karimoku Case Studyja.
Inspiracija su bili hramovi, svetišta i vrtovi Japana stoga izložba i sama zbirka utjelovljuju osjećaj smirenosti. Materijali, dizajn i estetika su ti koji je nadovezuju jedan na drugog na isti način na koji se tradicija dizajna Japana i Danske ujedinjuju i međusobno promiču uzajamnim divljenjem i zajedničkim vrijednostima.

Opće je poznato koliko su skandinavska i japanska estetika bliske, a nedavno sam i pisao o stilu koji se razvio prije nekoliko godina, hibridu koji je kombinacija dizajna te dvije kulture i naziva se japandi.
U nastavku slijedi nekoliko riječi o samim izlagačima i suizlagačima izložbe.

 

Karimoku Case Study | Suvremeni lifestyle brend sa sjedištem u Japanu nastao je iz divljenja i ljubavi prema ljepoti spokojnoga, bogatstvu materijala i bezvremenskoj privlačnosti minimalizma. Kolekcije Case Studyja oživljavaju vodeći svjetski arhitekti kroz pojedinačne komade, a priča svakog dizajniranog komada ispričana je kroz njegovu izvornu vrijednost.

Karimoku | Podrijetlo tvrtke seže u 1940. godinu kada je Shohei Kato preuzeo dugogodišnju tvrtku za drvnu industriju i osnovao malu radionicu za obradu drva u gradu Kariya, Aichi. Tvrtka je u narednim desetljećima proizvodila razne drvene proizvode, razvijajući niz tehnika obrade i dizajna prije nego što je lansirala vlastitu liniju drvenog namještaja šezdesetih godina ze se ubrzo razvila u jednog od vodećih japanskih proizvođača drvenog namještaja.

Norm Architects | Multidisciplinarni danski dizajn studio osnovan je 2008. godine i djeluje u području industrijskog dizajna, stambene arhitekture, interijera, fotografije i umjetničkog izražavanja. 

Keiji Ashizawa Design | Arhitektonski i proizvodni studio sa sjedištem u Tokiju osnovan je 2005. godine, a osnovao ga je Keiji Ashizawa nakon desetogodišnjeg radnog iskustva u arhitekturi i proizvodnji čelika. Studio čine arhitekti i dizajneri od kojih svaki donosi jedinstvene vještine timu. Kroz logičko razmišljanje i otvorenost, studio predstavlja djela „iskrenog“ dizajna izvedena kroz proces maksimaliziranja potencijala svakog materijala i njegovih funkcija.

Suizlagači // 

Sørensen Leather stvara jedne od najkvalitetnijih i najtraženijih koža na svijetu te posjeduju preko 450 boja u svom portfelju. Njihove kože sastavni su dio mnogih ikonskih dizajnerskih komada koji se nalaze u muzejima, galerijama i privatnim zbirkama širom svijeta.

Tableau je galerija, dizajn studio i cvjećarnica sa sjedištem u Copenhagenu. Stvaraju predmete vezane za cvijećarsku industriju koji su oblikovani i proizvedeni na inovativne načine, slaveći zanatske vještine i suvremeni dizajn.

August Sandgren je brend koji iskusnim metodama izrade ručno izrađuje kutije od najkvalitetnijih prirodnih materijala, koje zadovoljavaju današnju visoku potražnju za skladištenjem kroz bezvremenski dizajn i visoku kvalitetu izrade.

Cinnober je nezavisna knjižara u središtu Copenhagena, osnovana 2008. godine i predstavlja velik izbor međunarodnih, vizualno nadahnutih knjiga o suvremenom grafičkom dizajnu, arhitekturi, industrijskom dizajnu, fotografiji, modi i umjetnosti.

Sara Martinsen je danska dizajnerica iz Copenhagena i radi u području dizajna namještaja, interijera i dekorativne umjetnosti. Njezin rad je usredotočen na samu materiju kao polaznu točku dizajna.

Kvadrat je vodeći proizvođač tekstila osnovan 1968. godine. Proizvodi suvremene visokokvalitetne tekstilne proizvode i surađuje s brojnim arhitektima i dizajnerima.

Turi Heisselberg Pedersen je keramičarka koji živi i radi u Copenhagenu. Njezine radove možete naći u poznatim muzejima i privatnim zbirkama kao što su Le Musée Magnelli, Musée de la Ceramique u Francuskoj i Designmuseum Danska.

Kinfolk je časopis koji je od svog osnutka 2011. godine postao vodeći autoritet za životni stil koji povezuje globalnu zajednicu kreativnih profesionalaca od Londona do Tokija. Galerija Kinfolk je suradnički, višenamjenski prostor u srcu Copenhagena gdje se prijatelji i kreativni partneri okupljaju kako bi podijelili ideje i predstavili svoj rad.

 

 

 

styling | Linnea Ek Blaehr

photography | Monica Grue Steffensen / IG

exhibition collaborators | Karimoku, Norm Architects, Keiji Ashizawa, Sørensen Leather, Tableau, August Sandgren, Cinnober, Sara Martinsen, Kvadrat, Turi Heisselberg Pedersen, Kinfolk, Kontrapunkt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *