EKOLOGIJA I ARHITEKTURA

posted in: ARCHITECTURE, INTERIOR DESIGN

Posljednjih nekoliko godina goruća tema u svijetu je ekologija. Vjerujem da ste svi čuli za švedsku tinejdžericu Gretu Thunberg koja je vrlo glasna u tom pogledu i to s razlogom. Ljudska nebriga i ne razmišljanje doveli su do toga da danas takoreći jedemo i dišemo mikroplastiku.
Ako već niste, krenite sami s malim promjenama: smanjite potrošnju jednokratne plastike ili ju totalno izbacite – dostupno je puno alternativa, razdvajajte otpad kod kuće – ništa vas ne košta, pokušajte smanjiti upotrebu teških kemikalija za čišćenje doma – probajte sa sodom i limunom. Male su to stvari koje vama neće okrenuti život naopačke, a planet će vam biti zahvalan.

Na tragu toga, jeste li ikada razmišljali i zapitali se kako bi bilo živjeti u ekološki prihvatljivom domu, bez plastike i kemikalija, okruženi prirodom i prirodnim materijalima?!

Donosim vam fotografije jedne takve kuće koja je izgrađena novim tehnologijama i znanjem u drvu jele i smreke i prilagođena današnjim zahtjevima za ventilacijom i protokom zraka u zatvorenom prostoru te s puno prirodnog svjetla. Kuća se prodaje preko agencije Skandiamäklarna i nalazi se u mjestu Åkersberga, pola sata udaljenog od središta Stockholma.
Za arhitektonski dio zaslužni su arhitekti studija Lowén Widman Arkitekter čije projekte se zaista isplati škicnuti na njihovoj web stranici, a styling interijera potpisuje velika ljubiteljica prirode i prirodnih materijala, stilistica Pella Hedeby.

Iskreno, uvijek sam bio skeptičan oko kombiniranja nekoliko vrsta i boja drva u interijeru, ali ovdje to jako lijepo funkcionira.
Kuća je izgrađena u svjetlijem drvu četinjača, kuhinja u drvu ariša, a namještaj u nekim drugim nijansama i sve to povezano stvara vrlo skladnu i dobro izbalansiranu okolinu.

Meni se ovo jako sviđa, što vi mislite o tome?

 

 

 

architecture | Lowén Widman Arkitekter / IG

interior styling | Pella Hedeby / IG / blog

photography | Skandiamäklarna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *