DVOETAŽNI STAN U ZAGREBU

posted in: INTERIOR DESIGN

Prije koji dan javlja mi se moja Monika, frendica s faksa i fanatik za dizajn i šalje mi link s galerijom fotografija, u tome trenutku ostavljam sve što radim i gledam, promatram, zaljubljujem se. Prva misao je: “Nešto ovakvo postoji u mom gradu?!”
Radilo se o članku i galeriji fotografija koje je prije dvije godine objavio Dom i Dizajn u rubrici Sretni prostori i ne znam kako, ali u potpunosti sam propustio tu divotu. Autorica članka je Korana Sutlić i prenosim vam njezin tekst, dok cijelu galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

 

“Zgrada u Vukovarskoj 43-43a u Zagrebu, koja je bila posljednji ostvareni projekt hrvatskog arhitekta Drage Galića, ima izuzetne dvoetažne stanove s dugačkim tzv. razvučenim prozorima. Mnogi koji zgradu znaju samo izvana niti ne pomišljaju kakvi se atraktivni stanovi kriju u njezinoj unutrašnjosti.
Nastala je prema uzoru na zgradu Unité d’habitation u Marseilleu velikog Le Corbusiera, ali naš je Drago Galić u svoju verziju unio drukčiji koncept stanovanja. Galić je promišljao obiteljsko stanovanje i svoje je znanje prenio u velike stambene objekte, pa tako i u ovu betonsku, samo naizgled grubu građevinu. Stanove je orijentirao u smjeru sjever – jug prema zagrebačkoj tradiciji stanovanja, dok su oni kod Le Corbusiera istok – zapad uz nekoliko na južnoj strani. Galić je kvalitetan prostor u rasporedu stana odvojio za kuhinju, a u “originalu” je ona gotovo nevažna, mala i tamna prostorija.
Nažalost, mnogi stanovi u toj zgradi u Vukovarskoj su prekrojeni, rijetko je koji sačuvao stari raspored i dio opreme stana iz vremena kad je sagrađena, 1959. godine. Jedan takav u konceptu originalan stan u vlasništvu je obitelj Mikić koja se nedavno uselila i time ispunila san.

– Prije devet godina posjetio sam jednog arhitekta koji ovdje stanuje i ugodno sam se iznenadio. Znao sam prije za samu zgradu i koncept stana tri sobe u dvije etaže i u 100 kvadrata, a u našem slučaju to su spavaća, dječja i veliki dnevni boravak. Sve to, uz otvoreni, ali ipak donekle udaljeni pogled iz dnevnog boravka na aveniju, jako mi se svidjelo. Nismo tražili stan, živjeli smo u novouređenom stanu na Horvatovcu, ali rekao sam mu da ako čuje da netko prodaje stan u zgradi, neka mi obavezno javi – rekao je Vladimir Mikić, vlasnik Intere, poznatog dizajnerskog izložbeno-prodajnog prostora u Ilici.

Nakon nekog vremena pružila se prilika da kupe upravo jedan rasporedom dobro očuvan dvoetažni stan. U prizemlju su dnevni boravak, kuhinja, špajza i toalet, a na prvom katu dvije spavaće sobe, kupaonica i garderoba. I što ih je razveselilo, pokazalo se da je ispod linoleuma u kuhinji sačuvan originalni pod od teraco kamena od kojega je napravljena i otvorena konzolna kuhinjska radna površina.

– Dosta smo se namučili oko obnove prozora na južnoj strani pročelja, odnosno stolarije koju smo zadržali u originalu, a za izolaciju smo dodali gumu između drvenih profila. Obnovili smo i drvene rolete – priča Mikić.

Vlasnici su stan opremili namještajem koji su skupljali godinama, nastojeći pritom da većina odgovara vremenu kada je zgrada sagrađena te je stilski uglavnom prilagođen godinama neoavangarde.

– Namještaj smo kupovali preko jedne danske aukcijske kuće, ali i preko Njuškala. Evo, originalne stolice Thonet našli smo preko Njuškala, njih šest za 1000 kuna, bile su rastavljene i probušenih sjedala. To su bile omiljene stolice Le Corbusiera za koje je jednom rekao da su najbolje – objašnjava Mikić.

Dio namještaja u stanu iz njegova je salona Intera, primjerice kuhinjski stol je Element iz kolekcije koju su za njih napravili dizajneri Numen/For Use. Nekoliko je stolica u stanu Rex Kralj. Sve slike u stanu također odgovaraju razdoblju gradnje zgrade, izuzetak je nekoliko djela slikara Danijela Srdareva. Jedna njegova slika nalazi se uz krevet u spavaćoj sobi, druga je u dnevnom boravku, a zanimljiv je rad i dječji ormar čiju je prednju stranu on oslikao. Mnogo je zanimljivih detalja u stanu, raznih monografija, fotografija Helmuta Newtona, mogila… U dnevnom boravku se ističe divna polica iz 1948. godine danskog dizajnera Poula Cadoviusa. Izrađena je od ružina drva i riječ je o jednom od prvih ikada napravljenih zidnih sistema.”

 

Originalni članak možete vidjeti ovdje, a na samome kraju posta možete pogledati i video.

 

 

building architect | Drago Galić

interior design | Mikić family (owners)

photography | Sandra Šimunović / Hanza Media

author of the article | Korana Sutlić for Dom i Dizajn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *