DETALJI: NILS STRINNING – STRING SYSTEM

posted in: DETAILS, PRODUCT DESIGN

Vjerujem da ste svi čuli za String, ili vam je barem poznat proizvod s fotografija za koji niste znali kako se zove ili tko ga je dizajnirao. Danas ću vam predstaviti ovaj kultni proizvod, toliko jednostavan i prilično skroman, koji je davne 1949. godine osmislio švedski arhitekt i dizajner Nils Strinning. String se, od za tadašnje prilike revolucionarnog koncepta, svrstao među najomiljenije komade klasičnog skandinavskog dizajna. Ove godine čuveni “String System” slavi 70-ti rođendan i mislim da je ovo idealna prilika da pišem upravo o njemu.
Strinningovo idejno rješenje priskrbilo mu je prvu nagradu na natječaju za najbolju policu za knjige koju je 1949. godine objavila poznata švedska izdavačka kuća Bonnier. Osnovne karakteristike koje su trebale krasiti nagrađenu policu bile su praktičnost, lako sastavljanje i transport te niska cijena, a upravo je njegov dizajn u potpunosti zadovoljio sve tražene kriterije postavši tako bezvremenski klasik koji je još uvijek iznimno cijenjen i tražen u svijetu dizajna.

Nils Strinning bio je jedan od vodećih dizajnera sredine 20. stoljeća i začetnik onog što danas poznajemo pod pojmom skandinavski dizajn. Višestruko nagrađivani “String-sustav” smatra se ikonom švedskog dizajna koji izgleda jednako dobro danas kao i u vrijeme kada je osmišljen, što je naprosto dokaz dugovječnosti jednog originalnog projekta odavno prepoznatog među ljubiteljima minimalizma i neprolaznih trendova, pa mu čak ni nakon 70 godina postojanja ni najmanje ne opada popularnost.
Zbog svoje praktičnosti, besprijekorna izgleda i bezbrojnih mogućnosti kombiniranja sustava koji se prilagođava individualnim potrebama, jednako ga vole dizajneri i arhitekti.
Švedska tvrtka “String Furniture”, koju je osnovao Strinning, uz njegov originalni “String-sustav” nudi još 5 različitih dizajna polica: “String Pocket”, nastao 2005. godine i ujedno najmanji u ponudi, zatim “String Plex” police s bočnim stranicama od pleksiglasa, “Cell” sustav s “konopima“ od nehrđajućeg čelika koji drže police na mjestu i daju im moderan “lebdeći” izgled te najnoviji projekt “String Works” namijenjen suvremenim radnim prostorima.
”String” je od prvih dana bio pun pogodak, no Nils Strinning nikada nije prestao razvijati originalni koncept. Četiri godine nakon lansiranja svojih prepoznatljivih polica 1953. godine predstavio je “String Plex” koji je od samog početka bio predodređen za uspjeh.
U tadašnje vrijeme potpuno novi materijal iz Njemačke, pleksiglas, bio mu je inspiracija za izradu bočnih stranica od inovativnog materijala zbog kojeg su police dobile još moderniji i elegantniji izgled.
Uz vlastite kolekcije “String Furniture” u ponudi ima i “Cell” police koje je za njih 2005. godine kreirao Peter Cohen, švedski redatelj filmova koji je od 2003. godine zaplovio i dizajnerskim vodama. “Cell” krasi epitet inovativnih i najljepših polica za knjige na svijetu. Otvoreni sustav iznimno tankih i nevjerojatno laganih polica od samog je nastanka privukao mnogo pažnje i osvojio nekoliko nagrada.

D. Maucieri

Ono što je zanimljivo je da su mjere polica i bočnih stranica zadržale svoju izvornost i nikad se nisu mijenjale, što je glavni razlog zbog kojeg su se String police oduvijek mogle nadograđivati u svim smjerovima i transformirati prema vlastitim željama i potrebama.
Styling za fotografije u nastavku radila je švedska dizajnerica Lotta Agaton, a ovim vrlo inspirativanim tematskim prikazima dočarali su nam praktičnost i fleksibilnost sustava, te njegovu široku primjenu u svakodnevnom životu.

U Hrvatskoj nažalost nemamo ovlaštenog distributera, ali neki strani web shopovi poput Scandinavian Design Center, Scandinavia Design ili Finnish Design Shop imaju opciju dostave u Hrvatsku. U nastavku slijedi galerija fotografija.

 

String Furniture AB, The String®

Styling I Lotta Agaton Interiors

Photography I Marcus Lawett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *