VIGT | ELEGANCIJA I JEDNOSTAVNOST KOJE DOLAZE S ISLANDA

posted in: INTERIOR DESIGN, PRODUCT DESIGN

Priča o islandskom brendu VIGT toliko je inspirativna i lijepa da nisam dvojio ni sekunde da vam ju prenesem najbolje što mogu.

Naime, VIGT su prije šest godina osnovale majka i tri kćeri – Hulda, Arna, Hrefna i Guðfinna, sjedinivši vlastita iskustva u proizvodnji namještaja i raznih predmeta za dom.

“Interes za kreativnost i lijepe stvari vjerojatno je uvijek bio prisutan u svima nama jer smo živjeli i kretali se u svijetu interijera i građevinarstva radeći u vlastitoj obiteljskoj tvrtki, Grindin.”

Većina VIGTovih proizvoda izrađena je u njihovoj vlastitoj radionici koja je zajedno s prodavaonicom smještena u gradiću Grindavíku na jugozapadu Islanda, u kući koja je u prošlosti služila lokalnim ribarima kao mjesto gdje su odmjeravali svoje ulove.
“Kuća za nas ima posebno značenje jer ju je sagradio naš djed.” kaže Guðfinna te nastavlja: “Pažljivo biramo i proizvođače s kojima surađujemo, bilo na Islandu ili u inozemstvu. Naš je cilj raditi s ljudima koji proizvode izrađuju na humaniji način i u što većoj harmoniji s prirodom, te smo se usmjerili na jednostavnost, kvalitetu i integritet.”

“Inspiraciju crpimo jedni iz drugih, iz naše prošlosti i porijekla, iz drva.”

Njihova kolekcija “Various – Since 1982″” sastoji se od klupe dostupne u dvije veličine, postolja dostupnog u dvije visine, te konzolnog stola, a priča koja stoji iza kolekcije ide ovako nekako:

“Prije mnogo godina naš je djed izradio klupe za staru crkvu u Grindavíku na koje su se postavljali lijesovi za vrijeme sprovoda. Stara je crkva devastirana u jesen 1982. godine za vrijeme mise, pa je djed jednu od klupa donio kući.
Od tada je imala različite namjene u našem domu, a ova je kolekcija inspirirana upravo tom klupom.”

Jednostavnost i oble linije u komadima kolekcije stvaraju skladnu kompoziciju uporabnih predmeta, u ovome slučaju namještaja koji se stilski uklapa u gotovo svaki interijer. Tamno drvo daje dodatnu dozu drame te pojačava dojam same priče o klupi kao predmetu od kojega je sve krenulo.
Moj osobni favorit su same klupe jer su jednostavne, multifunkcionalne i estetski privlačne.

Samu kolekciju najbolje ću vam dočarati fotografijama u nastavku kojima vas vodim u dom jedne od sestara – Hrefne.
Fotografije su još neobjavljene, pa se mogu našaliti da imam ekskluzivu!
Komunicirajući s Guðfinnom, saznao sam da je Hrefna sama dizajnirala i izradila većinu svog doma, uključujući kuhinju, kupaonicu, sva vrata te ormare u stanu, a možemo primijetiti i komade iz njihove kolekcije koju sam spomenuo. Zaista divna priča!

Sve proizvode iz VIGT-ove ponude možete vidjeti u njihovom katalogu ili na web stranici.

 

 

Veliko hvala divnoj Guðfinni na svom izdvojenom vremenu, fotografijama koje je mi je proslijedila i divnim riječima!

 

photography | Guðfinna Magnúsdóttir / IG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *