SVIJET BEZ BOJA NA NORVEŠKI NAČIN

posted in: DESIGN, HOME TOUR

Pregledavajući e-mailove, otvaranje raznih blogova i linkova uz jutarnju kavu odvelo me do web stranice u koju sam se momentalno zaljubio. Naime, radi se o namještaju, odnosno kuhinjama noreškog branda Ask og Eng. Danas neću pisati o brendu već o vlasnicima, odnosno uvest ću vas u njihov predivan dom u Drammenu u Norveškoj.

Supružnici su osnovali svoju tvrtku Ask og Eng 2016-e godine nakon što su primijetili jaz na tržištu održivih kuhinja i namještaja s bambusom kao primarnim materijalom. Kinina pozadina u ekološkoj geografiji i klimatskim promjenama u kombinaciji s Kristofferovom pozadinom u arhitekturi, rezultira brendom u kojemu pametan dizajn, funkcionalnost i održivost igraju ključnu ulogu. Njihova sklonost minimalizmu, kvaliteti i oštro oko za detalje, njihovim prostorima daju sofisticiranost s prigušenom, toplom prirodnom paletom.
Ask og Eng-ov primarni građevni materijal je bambus. Lijep i prilagodljiv, bambus je također vrlo izdržljiv i održiv materijal. Budući da raste brže od drveća, brže ga se sakuplja i obrađuje. Također je CO2 neutralan i ne zahtjeva pesticide, herbicide i umjetna gnojiva.

Njihov vlastiti dom u mnogočemu je bio njihovo igralište. Kuhinja u obliku slova U bila je njihov prvi prototip gotova proizvoda, što ih i je inspiriralo za pokretanje Ask og Eng-a. Kuhinja ima jednostavne fronte i ladice od bambusova drva u tamnim nijansama s elegantnim bijelim kompozitnim radnim plohama. Kine je zadržala zidove bez gornjih ormarića te odabrala izložiti samo najdraže komade na zidnim policama, također prototipom iz svoje kolekcije.
Kada je u pitanju boja, Kine i Kristoffer pravi su minimalisti, preferiraju prirodne tonove i uporabu prirodnih elemenata kako bi stvorili teksturu i udobnost. U njihovom domu različite nijanse sive, bijele i crne nude smirujuću pozornicu na kojoj se obitelj uistinu može opustiti i odmoriti.
Njihov vlastiti dizajn bambusovih kliznih vrata, koji odvaja ulazni dio od dnevnog boravka savršeno se uklapa s dizajnerskim klasicima kao što su Vitrina Butterfly stolica koju je 1954. dizajnirao Sori Yanagi i Louis Poulsonova PH 5 visilica.

Cijela galerija fotografija slijedi u nastavku, uživajte!

 

Photography I Avenue Design Studio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *