STOCKHOLM DESIGN WEEK / UVOD

posted in: DESIGN
FermLIVING, Stockholm Furniture and Light Fair

Tijekom proteklog tjedna, točnije od 4. do 10. veljače održavao se jedan od najiščekivanijih događaja godine u Skandinaviji – radi se o Stockholm Design Weeku. Blogeri, dizajneri interijera i produkt dizajneri, mnogi s interesom za dizajn ili samo turisti pohrlili su posjetiti brojne izložbe, među kojima su i suradnje renomiranih brendova s lokalnim arhitektima i respektabilnim prostorima, a ono zbog čega sam se i sam zaputio u hladni Stockholm bio je Furniture and Light Fair. Sajam je to koji broji tisuće i tisuće posjetitelja iz cijeloga svijeta te mjesto koje najavljuje i diktira trendove. Brendovi predstavljaju novitete u svome radu i izlažu nove kolekcije, dogovaraju se poslovi, špekulira se o nadolazećim trendovima, težnjama i ciljevima.

U ovom uvodnom dijelu koristim priliku i kako bih najavio nekoliko sljedećih postova na blogu u kojima ću predstaviti mali dio svih zbivanja kojima sam prisustvovao i sukladno tome pisati o svojim doživljajima istih. Bit će tu nekoliko postova sa samog Furniture Faira, o brandovima, dizajnerima, novitetima… Zatim ću vam predstaviti izložbu danske Frame koja je ove godine odučila preskočiti sajamsko predstavljanje te su svoje klasike izložili u magično lijepom stanu arhitekta Andreasa Martina Löfa. Časopis My Residence u suradnji s dizajnericom AnnaLeenom Leino i japanskim brendom Ariake predstavio je izložbu namještaja te proizvoda raznih dizajnera i obrtnika u nekadašnjoj plesnoj palači Fenix otkuda i potječe ime izložbe.
Također, jedna od izložbi koju sam posjetio bila je Into The Light; suradnja švedskog DUXa i danskog studija Norm Architects rezultirala je predivnim kadrovima u Almi, članskom klubu i privatnom radnom prostoru u središtu Stockholma.
Spoj starog i novog mogli smo vidjeti u prostorijama Bukowskisa u parku Berzelii. Tvrtka za pokućstvo i posteljinu Magniberg postavila je izložbu svojih proizvoda upotpunjenu raznim antikvitetima.

Tijekom tjedna dizajna i neki su muzeji pripremili prikladne izložbe. ArkDes u sklopu Moderna Museeta postavio je izložbe pod nazivom Young Swedish Design gdje su bili predstavljeni radovi mladih kreativaca i vrlo je zanimljivo vidjeti na koji način razmišljaju nove nade dizajna, te izložbu Architecture in Sweden gdje smo mogli vidjeti razvoj stambenih jedinica od prije nekoliko stoljeća do danas. Nacionalni muzej nedavno je doživio veliku obnovu te je tim povodom postavljena izložba dizajna i proizvoda lokalnih dizajnera kojima je upotpunjen muzejski prostor, poput lampi, namještaja u prostoru muzejskog restorana i caffèa, pribora za jelo, vaza itd. Posjetio sam i muzej namještaja koji čuva zaista impresivnu zbirku velikih imena i klasika i koji svakako trebate posjetiti ukoliko se zateknete u Stockholmu.

Još samo nekoliko riječi o samome Fairu u ovom uvodnom dijelu.
Sajamski prostor zaista je ogroman i, obilazeći štandove i upoznavajući sve te divne ljude, dizajnere, stiliste, fotografe te kroz razgovore s njima i ljudima s raznih izložbi diljem grada, zaključio sam nekoliko stvari. Prije svega, teži se jednostavnosti i minimalizmu. Ta me ideja podsjetila na onu slavnu misao austrijskog arhitekta Adolfa Loosa s početka 20. stoljeća, “ornament je zločin”, no neću ići tako daleko jer nije sve baš tako drastično.
Ponovno se proizvode neki od dizajnerskih klasika Skandinavije kojima je odlika prije svega funkcionalnost i kvaliteta te estetska privlačnost.
Stilovi su raznoliki, prevladavaju prirodni i zagasiti tonovi uz onu paletu osnovnih ne-boja koja je oduvijek najprisutnija u skandinavskom dizajnu. Od boja sam najviše zamijetio maslinasto zelenu i oker žutu u svim nijansama, te tamne nijanse prljavocrvene koja je prisutna već godinama među brojnim brendovima. Veliku važnost daje se strukturi i teksturi predmeta, taktilne tkanine krase brojne ikonske komade, teži se prirodnim materijalima, prvenstveno drvu, a eskperimentira se i s formama metala, kamena i s tekstilom. Regionalnim predstavnicima ću se pozabaviti u nekom drugom postu, a također i vodećim imenima dizajna u Skandinaviji.
Uživajte u postovima i fotografijama i slobodno mi pišite što god vas zanima.
U nastavku slijedi nekoliko fotografija sa samoga Stockholm Furniture and Light Faira.

Juul, Stockholm Furniture and Light Fair
Juul, Stockholm Furniture and Light Fair
DUX x Norm Architects in Alma, Stockholm Design Week
Nuura, Stockholm Furniture and Light Fair
Woodnotes, Stockholm Furniture and Light Fair
FermLIVING, Stockholm Furniture and Light Fair
FermLIVING, Stockholm Furniture and Light Fair
MENU, Stockholm Furniture and Light Fair
&Tradition, Stockholm Furniture and Light Fair
&Tradition, Stockholm Furniture and Light Fair
&Tradition, Stockholm Furniture and Light Fair
&Tradition, Stockholm Furniture and Light Fair
MUUTO, Stockholm Furniture and Light Fair
MUUTO, Stockholm Furniture and Light Fair
MUUTO, Stockholm Furniture and Light Fair
Skovby, Stockholm Furniture and Light Fair
FOGIA, Stockholm Furniture and Light Fair
FOGIA, Stockholm Furniture and Light Fair
FOGIA, Stockholm Furniture and Light Fair
Fredericia, Stockholm Furniture and Light Fair
Fredericia, Stockholm Furniture and Light Fair
Fredericia, Stockholm Furniture and Light Fair

 

 

Photography I Bo Santosi – NordicFragments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *