OBNOVLJENA KUĆA NA GOTLANDU

posted in: INTERIOR DESIGN

Gotland je pokrajina, županija i općina u Švedskoj, a ujedno i najveći otok Baltičkog mora s površinom od 3140 km².
Odlučio sam pokazati vam jednu divnu, nedavno obnovljenu kuću koja se nalazi upravo na tom otoku i jako zrači ljetom.

U prošlom postu krenuli smo s pričom o idealnoj kući za ljetni odmor, pa vam i danas donosim jedan takav primjer.

Priča o današnjem projektu posebno mi je zanimljiva. Naime, vlasnici Linda i Martin Bendelin Munkhammar odrasli su na Gotlandu, ali su se zbog studija i posla preselili u Stockholm. Kad su trebali dobiti prvo dijete, osjetili su poriv i želju da se vrate svojim korijenima i pruže vlastitoj djeci djetinjstvo kakvo su i sami imali.

2017. godine kupili su kuću koja se nalazi na zapadnoj obali otoka i koja je sagrađena 1850-ih. Stari kameni zidovi imaju tipično duboke niše prozora, a sama kuća zahtijevala je temeljitu obnovu. Pokušali su što više stvari ostaviti izvornim, pa su tako u razgovoru sa susjedima saznali da je kuća oduvijek imala plavo obojane prozore. Nije bilo razloga to tako i ne ostane.
U interijeru su korištene nježnije nijanse, “boje Gotlanda” kako kaže Linda.

“Odabrala sam boje s mjesta na otoku koja volim i uklopila ih u dizajn kuće. Sve je povezano. Za mene su to zaista boje Gotlanda.”

Siva boja zida u kuhinji preuzeta je s kamenih obala Gotlanda, a Linda ju opisuje kao kameno-dimno sivu.
Cijela paleta boja i materijala korištenih u uređenju zaista odgovaraju estetici i ukusu koji i sam preferiram i ne bih imao ništa protiv da ljetujem u kući poput ove.

Cijelu priču možete pročitati na stranici časopisa Residence, a više inspirativnih fotografija Emme Jonsson Dysell donosim u nastavku posta.

 

 

 

 

photography | Emma Jonsson Dysell / IG

for Residence / IG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *