MJESTO ZA ŽIVOT: JOACHIM ENGELL-HANSEN

posted in: HOME TOUR

Joachim Engell-Hansen, design director poznatog i cijenjenog danskog brenda MENU otvorio je vrata svog doma švedskom časopisu te podijelio neke detalje iz svog privatnog i poslovnog svijeta s glavnom urednicom, Hannom Novom Beatrice. Cijeli interview dostupan je u ovogodišnjem izdanju bookazinea My Residence.
Joachim je unuk osnivača brenda Simona Hansena koji ga je osnovao još davne 1979. godine pod nazivom Danish Steel House. U tadašnje vrijeme brend je bio usmjerem na proizvodnju kuhinjskog pribora, a tek 1989. mijenja ime u današnji MENU. Zadnja promjena u brendu dogodila se suradnjom s Jonasom Bjerre-Poulsenom iz dizajn studija Norm Architects pri čemu se mijenja sam fokus: kuhinjski asortiman zamjenjuje se proizvodnjom kvalitetnog namještaja, danas prepoznatljivog kao jednog od simbola skandinavskog svijeta dizajna.

Iako vrlo mlad, Engell-Hansen odlično se nosi sa svojim odgovornostima u firmi.
“Imam samo 25 godina, no kada sam započeo svoju karijeru u MENU-u prije 7 godina, tek sam završio srednju školu i dobio diplomu Copenhagen Business Schoola – bio je to vrlo dinamičan period” – prisjeća se.

Kaže kako uvijek pokušava donijeti prototip novog proizvoda kući kako bi najbolje dobio dojam o tome kako izgleda u domaćem okruženju postavljanjem na različite pozicije u stanu, s čime njegova supruga baš i nije najsretnija.

“Svatko može kreirati pročišćen i minimalistički prostor, ali rijetki mogu postići da on izgleda živo. Zaista volim balans između minimalizma i topline gostoljubiva doma, no to je vrlo teško postići.”

U današnje vrijeme oči svijeta uprte su u skandinavski dizajn, posvećuje mu se dosta pažnje i ljudima je privlačan, no u moru brendova teško se istaknuti i naći svoj jasan identitet. Mnogi od njih imaju vrlo sličnu estetiku te njihovi proizvodi na kraju izgledaju vrlo slično. Najveći je izazov naći svoj osobni pravac, odnosno estetiku, DNA, i to je ono čemu MENU teži, kaže Engell-Hansen.
Vremena se mijenjaju i dolaskom novog doba mora se ići korak dalje. Tragom tih razmišljanja, MENU ove godine otvara svoj prvi hotel i to na domaćem terenu, u Copenhagenu. Bit će to mjesto koje objedinjuje sve što je potrebno za potpuni doživljaj njihovih proizvoda: hotel, izložbeni salon i shop, kafić i co-working prostor, a sve s ciljem upoznavanja MENU-a kao brenda.

 

 

Photography | Erik Lefvander

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *