MINIMALISTIČKI STAN TOPLIH TONOVA

posted in: INTERIOR DESIGN

Koliko često vam padne na pamet ideja da objesite tepih na zid? Gotovo nikad jelda, ni meni. Ali ruku na srce, izgleda jako efektno.
Taj zidni detalj je bila prva stvar koju sam uočio na fotografijama interijera koji vam danas želim pokazati. Meni osobno je na prvu djelovalo čudno, nesvakidašnje, prizor koji više vezujem uz istočnjačku kulturu i interijere nego ove nama bliže, suvremene europske.
Gledajući malo u prošlost to je zapravo bila uobičajena pojava i na našim prostorima.
Crtica iz djetinjstva: sjećam se prabakine kuće koja je živjela u Slavoniji na selu, uvijek je na zidu iznad kauča imala obješenu neku veliku krparu. Nama kao djeci je to bilo jako zanimljivo, obično se radilo o nekim šumskim motivima, a bila je jedna i s Crvenkapicom – svaki puta smo dobili priču o vuku, baki i djevojčici s crvenom kapicom.
Inspiriran upravo tim detaljima o tepisima i ćilimima u bespućima interneta naišao sam na ove podatke:

“- Zanimljivo je kako su se u Zapadnoj Europi orijentalni ćilimi stavljali na zid ili stol sve do 18. stoljeća, jer su se smatrali previše dragocjenima da bi se po njima gazilo.
– Renesansni slikari često su na svojim slikama prikazivali tepihe na zidovima kao simbole raskoši te kako bi naglasili neki detalj prizora, ali i kako bi dokazali svoju slikarsku vještinu.”

A zanimljivo je i to da kada krenem istraživati neku fotografiju ili općenito temu za post ni sam ne znam kamo će me sve to odvesti i što ću novoga saznati. Danas su to zidni tepisi, sutra, tko zna.
Internet također kaže i ovo:

“Tepih kao zidna dekoracija je sve popularniji trend koji dolazi s Dalekog istoka, a omiljen je među stilistima zato što predstavlja tajno oružje u procesu kreiranja zanimljivih, toplih i lijepih prostorija u stanu ili kući.”

Moram priznati da me ovaj trend nekako zaobišao, ali drago mi je da sam za njega ipak doznao.
Minimalističkom interijeru poput ovoga u nastavku posta daje posebnu toplinu i detalj koji će svako primijetiti. Pristaje li vašem interijeru ili ne, prosudit ćete sami.

 

 

 

 

styling | Bon Interior / IG

photography | Alen Cordic

for Bjurfors / IG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *