DOM S NASLOVNICE OVOGODIŠNJEG MY RESIDENCEA

posted in: INTERIOR DESIGN

Za početak bih se zahvalio fotografu Mikeu Karlsson Lundgrenu koji mi je ljubazno ustupio fotografije koje danas dijelim s vama.
Radi se o interijeru koji se našao na naslovnici ovogodišnjeg izdanja švedskog bookazinea My Residence koji izlazi jednom godišnje, a kojeg izdaje časopis Residence Magazine.

Dom je to stilistice Julie von Hofsten i arhitekta Jonasa Janssona smješten u zgradi s početka 19. stoljeća. Vlasnici su odlučili napustiti Stockholm i preseliti se na selo blizu Mariestada na jugu Švedske u potrazi za mirnijim životom.

Zgrada je pripadala plemićkom imanju i izvorno se koristila kao kuhinjsko krilo. a tek 1930-ih godina pretvorena je u stambenu zgradu. “Željeli smo zadržati što veći dio kuće izvornim pa smo odlučili sačuvati detalje iz oba razdoblja – iako je to malo neobična kombinacija.” kaže Jonas o obnovi.
U svom poslu arhitekta kada polazi od promišljanja postojećeg stanja prostora koji obnavlja voli se zadržati na osnovama i jednostavnosti.

Zgrada i priroda oko nje bili su glavni izvor inspiracije prilikom obnove i dizajniranja njihovog novog doma pa sam ugođaj, materijali i shema boja odražavaju okolinu.
Zadržali su fokus na jednostavnosti, a kolorit je ograničen na svega tri boje – bijelu i različite nijanse smeđe i sive.
Ne možemo ne primijetiti prirodne materijale poput drva i kamena kojima prostor obiluje.
Drveni blagovaonski stol s pripadajućom klupom izdizajnirao je i izradio sam Jonas, a bakreni kotao za pranje odjeće koji sada služi kao posuda za drva pored kamina pronašli su u podrumu kuće, obnovili ga i pronašli mu novu namjenu.

Jako je puno detalja, no ipak je sve zadržano na minimalizmu i jednostavnosti na koju ne možemo ostati ravnodušni. Zaljubljen sam u  krajnji rezultat i zato dijelim s vama ovaj impresivan i vrlo inspirativan projekt, uživajte!

 

 

 

interior design and styling | Julie von Hofsten and Jonas Jansson (owners)

photography | Mike Karlsson Lundgren

for My Residence

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *