BØRGE MOGENSEN | DOM VELIKOG DIZAJNERA

posted in: HOME TOUR

Børge Mogensen rođen je 1914. godine. Bio je jedan od pionira koji su stvorili temelje za danski dizajn kao kulturu dizajna namještaja, jedan je od najutjecajnijih skandinavskih dizajnera uopće te jedan od suosnivača danskog brenda Fredericia 1955. godine. Njegova biografija je zaista impresivna, a naslijeđe koje nam je ostavio veliko. Umro u dobio od samo 58 godina.

Inspiraciju za stvaranje svakodnevnih predmeta koji će izdržati i trajati generacijama pronalazio je po cijelom svijetu, a njegova je životna ambicija bila stvoriti trajan i koristan namještaj koji će obogatiti svakodnevicu ljudi.
Dizajnirao je funkcionalan namještaj za sve dijelove doma i društva, a ideal je bio stvoriti namještaj suzdržane estetike. Vjerovao je da namještaj treba stvoriti osjećaj spokoja i imati skroman izgled koji potiče ljude da žive svoj život nepretenciozno. Bio je hvaljen zbog majstorskog osjećaja za materijale i proporcije te zbog sposobnosti stvaranja lijepog i prepoznatljivog namještaja ističući jednostavne vodoravne i okomite linije i površine – sve u pokušaju stvaranja estetski jasnog dizajna koji je bilo lako proizvesti.
Njegovi najpoznatiji komadi nastali su tijekom suradnje i prijateljstva s izvršnim direktorom Fredericije Andreasom Graversenom. Jedan od razloga Mogensenove ekspanzije kreativnosti u Fredericiji bila je Graversenova sposobnost da ga slijedi u njegovim namjerama i dosljedno ispunjava njegove beskompromisne zahtjeve za kvalitetom.
Od samih početaka do danas, Fredericia je primarni proizvođač namještaja s potpisom Børgea Mogensena.
Visoki zahtjevi Graversena i Mogensena za kvalitetom, funkcionalnošću i osjećajem za materijal i danas su jedan od kriterija pri razvoju novih komada namještaja Fredericije.

MOJ CILJ JE STVORITI PREDMETE KOJI SLUŽE LJUDIMA,UMJESTO DA LJUDE PRISILIMO DA SE PRILAGODE PREDMETIMA.
B. Mogensen

Kuća Børgea Mogensena koju vam donosim na fotografijama u nastavku smještena je na Soløseveju u Gentofteu i u njoj je boravio 15 godina. Projektirana je kroz Mogensenovu suradnju s arhitektima Arneom Karlsenom i Erlingom Zeuthenom Nilsenom te obogaćena mnogim od njegovih najslavnijih dizajnerskih djela.
Sama lokacija na kojoj je smještena bila je poznata pod nazivom “arhitektonska močvara” zbog činjenice da su u slikovitom kvartu tijekom 1960-ih živjela mnoga cijenjena imena u arhitekturi. Jørn Utzon, Eva i Nils Koppel, Mogens Lassen, kao i Karen i Ebbe Clemmensen živjeli su praktički jedno uz drugo, dok je veliki Hans J. Wegner živio samo stotinjak metara od Mogensena.

Fredericia, brend s kojim je Mogensen usko surađivao od 1955. do svoje smrti 1972. godine, nedavno je kuću opremila klasičnim namještajem s potpisom dizajnera. Uz nekoliko modernih nadogradnji, BM kuća odaje počast čovjeku kojeg obično nazivaju ‘narodnim dizajnerom’.
Prostor
je opisan kao Mogensenov “laboratorij” jer je tu nastalo mnogo prototipova, a neki su komadi čak jedinstveno razvijeni upravo za tu rezidenciju – poput sofe 2213 ili španjolskih stolica.

Više o ovom cijenjenom dizajneru možete pronaći na webu, fotografije slijede u nastavku.

 

1 |  The Spanish Dining Chair
2 |  The Hunting Chair
3 |  Mogensen J39 Chair
4 |  The Canvas Chair
5 |  Mogensen 2213 Sofa
6 |  The Spanish Chair

 

 

 

 

 

 

photography | Courtesy of Fredericia

first seen on EST Living

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *