MJESTO ZA ŽIVOT: JOANNA LAVÉN I DAVID WAHLGREN

posted in: HOME TOUR

Već dugo vas na blogu nisam proveo kroz dom nekog dizajnera pa sam se odlučio iskupiti današnjim postom.
Vodim vas u Švedsku u potpuno obnovljenu villu izgrađenu 70-ih godina prošlog stoljeća, u dom Joanne Lavén i Davida Wahlgrena.

Joanna Lavén je dizajnerica interijera čiji projekt za dom Erika Bratsberga, švedskog umjetnika i dizajnera sam objavio koncem prošle godine na blogu, a koji je bio zapažen i objavljivan u brojnim časopisima i portalima.
Estetika ovog dizajnerskog para je vrlo profinjena, kombinacija novog i starog, vintage i suvremenih komada namještaja isprepletenih geometrijom i organskim oblicima koji jako dobro funkcioniraju.

Kupnjom i uređenjem stana u središtu Stockholma na Östermalmu shvatili su da to ipak nije život koji su željeli. “Požalili smo i shvatili da želimo kuću, želimo više prostora i veću slobodu za djecu.” – izjavila je Joanna za jedan švedski časopis. Adaptaciju i uređenje su odlučili sprovesti do kraja, ali i istodobno tražiti odgovarajuću samostojeću kuću. Potraga je trajala duže nego su očekivali, ali na kraju se isplatilo.

Villa ih je na prvu oduševila i nakon estetskih preinaka uselili su se. Ubrzo su shvatili da su možda pogriješili jer su se počeli pojavljivati problemi s insektima i vlagom i cijela kuća je morala na temeljitu adaptaciju.
Bio je to prvi put da je obitelj živjela u prostoru u kojemu istodobno traju radovi. Kompletna obnova trajala je gotovo šest mjeseci, ali kako kažu – bilo je jako stresno no uspjeli su.

“Pokušali smo sačuvati što je više moguće originalnih detalja. Najviše i najduže trajali su radovi na stubištu i ugradbenim ormarićima. U originalnom stanju u prizemlju kuće je bio bazen, a budući da kuća ima otvoren tlocrt, vlaga se podigla i uzrokovala pucanje i oštećenje furnira. Stepenice su nekoliko puta brušene, isprobavani su različiti tretmani i dugo je trajalo dok nije pronađen način kako ih spasiti. Jedno vrijeme sam imala osjećaj da nećemo uspjeti i da radovi nikada neće prestati.”

Postojeći zid između kuhinje koju su dizajnirali sami vlasnici Joanna i David i blagovaonice odlučili su srušiti kako bi dobili svjetliji i otvoreniji prostor.
Međutim, najveća promjena u kući bez sumnje se dogodila u prostoru oko zatvorenog bazena u prizemlju.

“Isprva smo mislili zadržati bazen nasred dnevne sobe, mislili smo da bi bilo pomalo cool, ali vjerojatno bi stalno mirisao na kupalište, bez obzira na izvedbeno rješenje.” kaže David.

Spušteni prostor u podu tako je dobio potpuno novu funkciju, postao je drugi dnevni boravak i ako mene pitate, odlično pridonosi tom duhu 70-ih.
Ugradbena sofa u plavoj boji mjesto je na kojemu obitelj gleda televiziju koja je kada se ne koristi, sakrivena u podu. U središtu sofe nalazi se stol od mramora za koji dizajn također potpisuju vlasnici.
Neke stvari iz prijašnjeg stana poput umjetničkih djela, keramike i stakla, čak i neke lampe iskoristili su u dizajnu kuće, ali namještaj su postepeno zamjenjivali. Imali su prilično jasan plan kako žele urediti sve prostorije, a namještaj koji su imali nije se uklapao u tu priču. Većina toga kupljena je na aukcijama izvan Švedske pa tako i dizajnerski klasici iz 70-ih, metalni naslonjači Pantonova za koje dizajn potpisuje Verner Panton.

U ovu modernu i pomalo zapuštenu kuću uloženo je puno ljubavi i vremena kako bi postala elegantan i skladan dom obitelji dizajnerice. Krajnji rezultat je očaravajuć, a fotografije slijede u nastavku posta.

 

 

 

 

styling | Joanna Lavén and David Wahlgren

photography | James Stokes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *